pixabay.com

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na polen potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači.

Zbog samo jednog kijanja pri brzini od 100 kilometara na sat vozač može da vozi naslepo i do 30 metara, prema podacima nemačke agencije TÜV.

Mada određeni lekovi mogu da pomognu kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju proveru filtera vazduha u kabini automobila koji zadržavaju neželjene komponente iz vazduha poput polena, prašine, bakterija ili alergena iz spoljne sredine.

Dok su novi, filteri sprečavaju ulazak polena i prašine u kabinu automobila, ali filteri koji dugo nisu menjani mogu da se začepe i postanu pravo leglo plesni.

I antibakterijski i fungicidni premazi filtera prestaju da budu efikasni nakon dugog perioda korišćenja. Zbog toga bi novi filteri obavezno trebalo da se proveravaju čim koncentracija polena dostigne vrhunac.

Nemački stručnjaci savetuju da se filteri u automobilima zamene na svakih 15.000 kilometara i dodaju da bi i vozači koji ne pređu toliku kilometražu trebalo da ih promene bar jednom godišnje da bi bili efikasniji.

Ako patite od polenske groznice, nastojte da izbegavate parkiranje ispod drveća za vreme sezone polena, jer bi u suprotnom, kad se vratite vaš automobil mogao da bude prekriven cvetovima koji padaju sa drveća prepuni polena.

Da biste simptome alergije sveli na minimum, trebalo bi da izbegavate direktan kontakt sa polenom. Nakon boravka na otvorenom, jaknu stavite u prtljažnik automobila da se polen s nje ne bi prenosio u kabinu vozila.

Važno je napomenuti da za vreme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, isto važi i za krovni prozor, ako ga automobil ima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here