Vesti
Slobodan Pavlović

U istoriji zadužbinastva kod Srba, velikim slovima upisani su dobrotvori Slobodan i Mira Pavlović – bračni par koji je živeo u Čikagu, a toliko darovao Slobodanovoj Semberiji i srpskom narodu.

Jedno od velikih njihovih dela je saobraćajno povezivanje Srba na ovim prostorima, čemu je doprineo Slobodan Pavlović sa suprugom inicirajući gradnju i ulažući mnogo novca za gradnju mosta preko Drine, kako bi Srpska i Srbija bile bolje povezane. Pored toga učinili su mnoga dela. Pavlovića most na Drini, jedan je od najmlađih mostova podignutih na ovoj znamenitoj reci – piše Slavko Vejinović.

Slobomir kao putokaz

Kamen temeljac Pavlovića mosta postavljen je 12. jula 1991, a završen je 28. avgusta 1996. Most je izgradila kompanija „Drina river bridge” – upravo po ideji bračnog para Pavlović, koji su bili i glavni finansijeri i donatori. Ukupan dobrotvorni ulog Pavlovića u izgradnju mosta bio je oko 4,2 miliona dolara, ali je njegova najveća vrednost u tome što je spojio Srbe sa obe strane Drine. Zajedno sa naseljem (novim gradom) Slobo­mirom, čija je gradnja počela 1998. godine, most je izrastao u simbol po­četka nove faze razvoja ovog dela Podrinja. Bračni par Pavlović podigao je i Crkvu Hristovog Vaskrsenja u Popovima, spomenik knezu Ivi od Semberije i narodnom pesniku Filipu Višnjiću a, kao krunu svog do­bročinstva i pogleda u budućnost i grad Slobomir. Kamen temeljac za izgradnju Slobomira postavljen je 28. avgusta 1996. godine, a u septembru 1997. godine osnovali su kompaniju za izgradnju novog grada.Godine 2016. Pavlović je govorio da je u odličnoj formi, da ustaje rano, da redovno vežba, ali „da samo Bog zna hoće li doživeti da vidi Slobomir izgrađen do kraja”. Slobomir je najmlađe naselje na magistralnom putu u Republici Srpskoj koji, upravo preko ovog mosta, povezuje putnu mrežu Republike Srpske sa evropskim putem E­70.

Orden Svetog Save

Bračni par Pavlović osnovao je u novembru 2003. godine i „Slobomir P. Univerzitet” na kojem je, u vreme objavljivanja ove knjige 2012, radilo šest fakulteta, sa različitim od­secima i velikim brojem atraktivnih i savremenih smerova. Univerzi­tet je počeo izgradnju i studentskog doma (sa svim pratećim sadržajima), prostora za biblioteku i sportskog centra. Pavlovići su u jesen 1998. godine u Popovima počeli da zidaju „Dvore Pavlovića”, kao i školu za decu iz Semberije. Vredne donacije davali su i srpskim manastirima: Kaoni kod Šapca, Dobrunu kod Višegrada, Svetom Vasiliju ostroškom u Bijeljin. Srpska pravoslavna crkva im je, kao velikim dobrotvorima i rodoljubima, podarila Orden Svetog Save prvog reda.

Slobodan Pavlović rođen je 1938. godine u selu Popovi kod Bijeljine. U Ameriku je došao 1965. godine i prvo zaposlenje je dobio u fabrici ra­dio­aparata „Zenit”, gde je i upoznao svoju suprugu, Miru Krkljuš, rodom iz Šajkaša kod Novog Sada. Uz mnogo rada i odricanja, uz redovan posao, Slobodan je završio elektrotehnički fakultet. Već 1975, postao je jedan od najboljih prodavaca ne­kretnina u Čikagu. U njegovim zgradama, u vreme objavljivanja ove knjige živelo je više od 12.000 stanovnika Čikaga, a radnici zaposleni u Pavlovićevoj kompaniji održavali su zgrade i kompletnu komunalnu infrastrukturu u njima. Mira i Slobodan Pavlović, kao veliki srpski dobrotvori, izrasli su u pravu legendu Semberije i naroda. Oni su ostvarili životni cilj – značajno su pomogli ekonomski razvoj zavičaja i sveukupni društveni napredak.

Upisan u nezaborav

Krajem prošle godine, Slobodan Pavović je stradao u saobraćajnoj nesreći na putu iz Viskansina za Čikago. Sahranjen je u Čikagu na groblju manastira Nova Gračanica 21. decembra 2021. a opelo je istog dana održano i u rodnom mestu Popovi kod Bijeljine u crkvi koju su podigli Slobodan i Mira.
Pre sahrane u crkvi manastira Nova Gračanica održano je opelo koje je bogoslužio Njegovo preosveštenstvo episkop Novogračanički i srednje-zapadno američki gospodin Longin sa eparhijskim sveštenstvom.
Na opelu i na sahrani u Americi, uz suprugu Miru Pavlović, bile su Pavlovićeve sestre i braća iz Amerike i iz Republike Srpske, članovi familije, prijatelji i žitelji Čikaga.
U govorima sveštenstva i rođaka, istaknuto je da je Slobodan Pavlović svoj život posvetio srpskom narodu i svojoj porodici. I da je nesebično davao sebe za prospertitet srpskog naroda i srpskih zemalja.
Zajednička poruka vladike Longina iz SAD i oca Srđana iz R. Srpske je da je Bog blagoslovio život i dela Slobodana Pavlovića i da ga narod nikada neće zaboraviti.

Ostvario dečačke snove

Pavlović je voleo da priča da je još kao dečak dok je čuvao ovce i krave na livadama u Popovima maštao kako će jednog dana izgraditi most preko Drine. Zamišljao ga je kao trošni viseći most sličan onome koji je na filmu Tarzan napravio u svojoj džungli. U šali je govorio da je poslovni uspeh pravazišao sva njegova očekivanja.

U ponedeljak – Zadužbinarstvo kod Srba – Vrlina nacionalnog bića (41): Darovi iz tuđine

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here