EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je Goce Delčev makedonski revolucionar, ali da je takođe činjenica da ga i Bugarska smatra bugarskim revolucionarem, prenosi Plusinfo.

Skoplje i Sofija se spore oko etničke pripadnosti Goce Delčeva, pa je zbog toga Zaev najavio susret sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim na kome će, kako je rekao, razgovarati i o tom pitanju.

– Očekujem pre 10. novembra da se sastanem sa Borisovom. Želim da moja prva oficijalna poseta kao premijera bude u Bugarsku zbog toga što imamo pitanja o kojima treba da razgovaramo, poput Goce Delčeva kao istorijske ličnosti – rekao je Zaev.

Zaev očekuje susret sa Borisovom pre 10-11. novembra kada će biti održan samit Berlinskog procesa u Sofiji čiji su domaćini Bugarska i Severna Makedonija.

Sofija i Skoplje su 1. avgusta 2017. godine potpisali Sporazum o saradnji i prijateljstvu kojim je trebalo da se reše sva istorijska sporenja između ove dve zemlje.

Tim povodom formirana je mešovita istorijska komisija čije aktivnosti su na neki način blokirane zbog neslaganja između makedonskih i bugarskih članova komisije po pitanju etničke pripadnosti osnivača VMRO i revolucionara Goce Delčeva.

Bugarska je zbog toga zahtevala od zemalja članica EU da se istorijska sporenja sa Severnom Makedonijom stave u pregovarački okvir sa Skopljem.

U pismu-memorandumu koje je Sofija poslala članicama EU navodi se da su makedonska nacija i makedonski jezik veštački izmišljeni 1944. godine pod rukovodstvom komunističke Jugoslavije i Josipa Broza Tita.

Na takve tvrdnje je reagovalo i Skoplje, navodeći da su makedonski jezik i makedonska nacija neupitna činjenica, a da je pravo na samoopredeljenje jedna od osnovnih evropskih vrednosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime