PREDSEDNISTVO SRBIJE
Sastanak u Ohridu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluge, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na Zapadnom Balkanu, te da ona predstavlja dodatnu vrednost na ono što su do sada radila institucije EU sa zemljama regiona u smeru poboljšanja života i perspektive regiona.

– Pokrenuli smo inicijativu ili, kako ja volim da kažem, akcioni plan koji Balkan čini drugačijim. Srbija, Albanija i multietnicka Severna Makedoonija pokrenuli su inicijativu sa kojom pozivaju i druge partnere na Zapadnom Balkanu i sa kojom menjamo region, da bi postao bolje mesto za život i bio bitniji faktor na celom evropskom kontinentu – rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije.

Kako je rekao, ova inicijativa salje poruku međunarodnim institucijama i međunarodnim predstavnicima da i dalje rade sa zemljama regiona.

On je podsetio da su na plenarnom delu današnjeg sastanka učestvovali i predstavnici Evropske komisije, Regionalnog saveta za saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, kao i Svetske banke.

– Danas smo sa delom lidera na Zapadnom Balkanu pričali o nečemu što je naš san o modernom i uspešnom regionu, kako da unapredimo saradnju, motivišemo mlade da ostanu ovde i iskoristimo potencijale za udruživanje, koji će biti primamljivi i za strane investitore, ali i da privučemo pažnju evropskim partnerima – naglasio je Zaev.

Akcioni plan predviđa 24/7 celodnevni rad na naših granicama, kretanje sa licnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, omogučavanje uslova koji znače brze trake za kamione na graničnim prelazima, mere za međusobno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, u cilju mobilnosti robe, ljudi, kapitala usluga i sve ono sto znače četiri osnovne evropske slobode.

– Razradili smo konkretan plan kako da priznamo diplome između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, tako da će domaće i strane investiture imati kompletnu sliku o obrazovnim kadrovima u regionu. To će otvoriti nove perspektive i novo poglavlje za region. Mislim da će svi prigrliti ovu inicijativ,u jer upravo ona nas čini većim faktorom pred evropskim zemljama – zaključio je Zaev.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here