EPA/Andrej Čukić
Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu odgovarajući tako na komentar bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova koji je rekao da je Zaev Bugarin kome “sporo radi pamet”.

– Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu – napisao je Zaev na Fejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je međutim dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

– Ja radim na približavanju stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke – napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

– Dosta je bilo mržnje – zaključio je Zaev na Fejsbuku.

Inače Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome ”sporo radi pamet” nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

1 KOMENTAR

  1. ПРЕМИЈЕРУ ЗАЕВ БУДИ МАКЕДОНСКИ ЧОВЕК ДО КРАЈА!

    Господине Заев, како те није срамота да прикриваш да је Бугарска била окупатор територије Македоније од 1941. до 1943. године. Тачно је, да након капитулације фашистичке Бугарске, на основу договора Тита и Димитрова, бугарска армија је учествовала у ослобађању Македоније од фашистичке Немачке на страни партизана и југословенске војске вођена Титом и Колишевском. Ово су историјске факти, а ти можеш да измишљаш свашта, како би се додворио Бугарима, то ће коштати и тебе и Македонију. Вук (Бугарин) длаку мења, ћуд не. Остави се да браниш Бугаре, оцрнићеш и себе и своју државу, а Бугари неће се променити, њихова жеља је да бугаризују тебе и твоју земљу. Заступај интерес Македоније и њену историју, она је само њена, а не и заједничка са Бугарском.. Премијеру Заев запамти сви који се шлихтали са бугарима кроз историју пукли су или су нестали са свих сцена, што теби не желим да се деси, али зато мора да промениш односе . Уколико наставиш са шлихтањем са Бугарима прочићеш као Методије Шаторов Шарло , у новије време, изгубићеш се и заборавиће ти се име и презиме. Наставиш ли са продајом македонских интереса Бугарима замериће ти: најпре Гоце Делчев, Никола Карев, Питу Гули, Јане Сандански, који се борио против Бугара на Пирин планини, Даме Грујев, затим у новије време Лазар Колишевски, Лазар Мојсов, Киро Глигоров, Никола Минчев, Блаже Конески, гг Доситеј, а надаље сви живи грађани и грађанке, а касније и сва, на срећу, рођена деца. Ти само се везуј са Бугарима, као што је радио Шаторов, чекао Бугари да ослободе Македонију, те је устанак каснио до 11. октобра 1941. године. Онда су сменили Шаторова и дошао је Колишевски и Михајло Апостолски, покренули устанак слобода и ново рођење Македоније се десило 1944. године. Ти Зоране мислиш да си паметнији од наведених имена познати историји Македоније, ниси и немој да чиниш грешке јер и они нису их правили, а Бугари остају Бугари. Ваљда ниси слепац па да те Бугари воде у ЕУ, они то не могу и неће једино хоће да ти узму државу, земљу и народ. То неће проћи, македонски народ свашта је преживео кроз историју и више неће. Пре ће се отарасити твојим будалаштинама, а не да буде бугарски послушник, опекао се кроз историју. Опамети се господине премијеру са именом и ликом Зорана Заева.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime