U londonskoj dvorani „O2“ švajcarski as savladao našeg sa 6:4, 6:3 u poslednjem kolu u grupi „Bjern Borg“, a bio je to neposredni duel za mesto u polufinalu završnog turnira sezone.

Posle četiri godine, a bilo je to i tada u grupi na završnom turniru sezone u Londonu, Rodžer Federer je savladao Novaka Đokovića, koji ga je pobedio u četiri potonja duela, zadajući mu i težak udarac i antologijskom finalu Vimbldona ovog jula. Švajcarac ide u polufinale koje je u subotu s drugog mesta (prvi je Austrijanac Dominik Tim), a naš junak ostaje bez šanse da i šesti put u karijeri završi sezonu na vrhu svetske liste. Ostaće tu Španac Rafael Nadal.

Federer je odigrao skoro savršeno. Servis ga je besprekorno služio, najčešće je početnim udarcem pokopao sve Đokovićeve nade. Njen tračak se javio samo jednom, u petom gemu drugog seta, ali je ta jedina brejk-prilika otišla u nepovrat. Naš najbolji teniser nije bio na visini zadatka, jeste da je imao neke sjajne poene, ali je sve to bilo nedovoljno dobro da bi se vukli konci igre protiv nadahnutog 38-godišnjaka, koji u polufinale na završnom turniru nije ušao samo 2008, a tada je jedini put i izgubio dva meča u grupi.

Ko će mu biti protivnik saznaće se posle raspleta u grupi „Andre Agasi“. U poslednjem kolu, u petak, u 15 časova se sastaju Nadal i Grk Cicipas, koji je već u polufinalu, a u 21 čas Nemac Zverev i Rus Medvedev.

II set – 3:6

3:5 – Još jedan Federerov savršeni gem.

3:4 – Đoković je smanjio prednost, ali mu treba malo čudo na Federerov moćan servis.

2:4 – Švajcarski as je nabaždaren na pobedu. I u ovom gemu na svoj servis imao je kontrolu igre jer i dalje odsudnu prednost u polju pravi početnim udarcem.

2:3 – Federer čini značajan korak ka pobedi. Imao je 0:40, Đoković je spasao jednu brejk-loptu, a na drugu ga je protivnik naterao da pogreši. Generalno uzev, loš Đokovićev momenat u ovom gemu.

2:2 – Šteta. Đoković je sjajnim forhendom isposlovao svoju prvu priliku za brejk u meču, ali se Federer nije dao.

2:1 – Tri neuhvatljiva poena iz forhenda je imao Đoković u ovom gemu.

1:1 – I dalje Federer servira nemilosrdno, a takav je i kad mu Đoković vrati kraću loptu.

1:0 – Đoković je spasao tri brejk-lopte, dve na 15:40, jednu dok se igralo na razliku. Moraće da mu proradi servis onako kako služi Švajcarca.

I set – 4:6

Na drugi servis Federer je imao 4 od 4, a Đoković 5 od 11 (45%).

4:6 – I do vođstva u setovima za 35 minuta Federer dolazi bez izgubljenog poena i u ovom gemu. Servira odlično. Prvi servis mu je tačan u 83% slučajeva (19-23), a kad ga je pogodio, izgubio je samo tri poena (16-19, 84%).

4:5 – Od 0:30 svi poeni su pripali Đokoviću. Federer će servirati za vođstvo u setovima.

3:5 – Federer opet bez izgubljenog poena uz jedan as. Ukupno ih ima pet.

3:4 – Dobar Đoković u ovom gemu, ali mu je onaj izgubljeni na svoj servis i dalje kamen oko vrata.

2:4 – Servira Federer pouzdano, a na terenu se oseća autoritativno i komotno.

2:3 – Na 40:30 nadmudivanje na mreži koje je pripalo Đokoviću.

1:3 – Federera sluša servis. Biće Đokoviću mnogo teško da povrati brejk.

1:2 – Švajcarac pravi prvi brejk bez izgubljenog poena. Napada kao kobra čim mu se ukaže prilika. Đoković je u grču od početka.

1:1 – Federer lako dolazi do svog prvog gema uz dva asa.

Đoković igra 50. meč na završnim turnirima sezone. Nadmašio je Nemca Borisa Bekera i američke tenisere Ivana Lendla i Pita samprasa (po 49). Više ih ima samo Federer – 74.

1:0 – Odmah uzbudljiv gem. Federer je imao brejk-loptu, ali su svi poeni nadalje pripali našem asu koji je u završnici delovao najbolje.

Prvo sevira Đoković

Pobedi li Federer, značiće to i da španski as Rafael Nadal završava godinu na čelu svetske liste

Pobednik će zauzeti drugo mesto. Prvi je Austrijanac Dominik Tim koji je taj posao obavio pobedivši i jednog i drugog pa poraz protiv Italijana Matea Beretinija nije imao nikakav značaj za dalja iskušenja.

Ovo je njihov 49. međusobni okršaj (Đoković vodi 26:22), a šest na završnom godišnjem takmičenju. Naš as ima 4:2 u pobedama, a trofej mu je 2014. pripao bez borbe jer Federer zbog povrede nije mogao na megdan u finalu.

Budući da Novak ima 32 godine, a Rodžer 38, zbirno je to najstariji duel u istoriji finalnog turnira. Federer se u 15 učešća 14 puta domogao polufinala. Jedini put kad nije, 2008, dok se još igralo u Šangaju, jedini put je i pretrpeo dva poraza u grupi. Hoće li tako biti i 11 godina posle?

Pogledajte neke od najuzbudljvijih poena u duelima Đokovića i Federera

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime