EPA/Sergei Ilnitsky
Marija Zaharova

“Amerika, koju poslednjih dana potresaju masovni neredi, suočila se sa posledicama istih ideja koje je sama propagirala širom sveta”, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Kada je reč o događajima u Evropi i u SAD – žanju upravo ono što su posejali. Posejali su haos i dobili su haos u svojoj kući – izjavila je Zaharova, prenosi televizija „Rusija 1“.

Prema njenim rečima, SAD su se suočile sa posledicama ideja i teza koje su „propagirale širom sveta – mogućnost destabilizacije situacije, igranje sa unutrašnjim protivrečnostima koje su priroda svake države i naroda, i koje se moraju prevazilaziti legalno“.

– Sada žanju sve ono što su sejali u globalnu svest – konstatovala je Zaharova.

Ona je dodala da je u Americi nemoguće sakriti opseg unutrašnjih problema, između ostalog i probleme sa rasnom diskriminacijom, ali Vašington će pokušati da skrene pažnju sa njih.

– Pandemija je osvetlila i otkrila niz sistemskih problema u zapadnim zemljama. To su i zdravstvena zaštita i odsustvo jedinstva u zapadnim redovima koje je predstavljano kao jedinstvo, kao i sociokulturni problemi – naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „drugi veliki blok problema“ je tema rasizma u zapadnom društvu, posebno u SAD.

Hiljade demonstranata preplavilo je proteklih dana ulice, trgove i mostove u gradovima širom Amerike na protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma održani su u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Filadelfiji.

Podsetimo, Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

4 COMMENTS

  1. A rusi voze kamione po Europi za pare za koje neće niko drugi i to na mizerme litvanske, poljske i slične ugovore, toliko o Rusiji za koju je i Litvanija prosperitetna zemlja.

  2. Bolje je raditi za male novce nego sedeti skrstenih ruku. Ima dosta primera u svetu gde su narodi poceli skromno a sad je Kina, na primer, svetska sila. I meni su se smejali jer sam, pored dobrog zanimanja, radio i poslove kojih su se ti isti stideli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here