EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Baltičke zemlje su, pozivajući Vašington da ne zaboravi na „rusku pretnju“, priznale da se plaše da će se njihov saveznik prema njima ponašati isto kao što su Amerikanci postupili u Avganistanu sa Avganistancima koji su želeli da odlete vojnim avionima, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Prevod sa fantomskog na ljudski jezik je sledeći: dugi niz godina iskreno radeći na američkoj orijentaciji ka rusofobiji i, uprkos sopstvenim interesima, dovodeći odnose sa Rusijom do nule, ovi politički režimi veoma se plaše da neće uspeti da se uhvate za krilo američkog aviona koji napušta granice svog bivšeg geopolitičkog uticaja – napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Ministarstva spoljnih poslova Letonije, Litvanije i Estonije pozvala su Sjedinjene Američke Države da ne zaborave na navodnu „rusku pretnju“ u kontekstu sve većih nesuglasica između Vašingtona i Pekinga. Baltičke zemlje navele da bi SAD i njihovi saveznici u NATO-u trebalo da budu na oprezu kada su u pitanju izazovi iz Rusije i Kine.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Žurno povlačenje američkih trupa iz Avganistana, koje je okončano krajem avgusta, izazvalo je talas oštrih kritika na račun američkog predsednika Džozefa Bajdena i članova njegove administracije. Čitav svet su obišli snimci sa aerodroma u Kabulu koji su opseli hiljade Avganistanaca koji su se plašili osvete talibana koji su došli na vlast, u nadi da će ih bivši saveznici evakuisati iz zemlje. Ljudi su se držali za stajni trap i krila odlazećih američkih aviona i padali nakon poletanja. Američka vojska kasnije je priznala da su pronađeni ljudski ostaci u niši šasije vojnog transportnog aviona koji je poleteo sa aerodroma u Kabulu prvog dana evakuacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here