MSP Rusije
Marija Zaharova

Nemačka nema moralno pravo da se drugačije odnosi prema žrtvama nacističkih zločina i da govori o odgovornosti samo prema Jevrejima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave Berlina o posebnoj odgovornosti Nemaca prema Jevrejima.

“A šta je sa izmučenim, spaljenim, živim zakopanim ljudima drugih nacionalnosti? Isplata odštete žrtvama nacističkih zločina samo jednoj nacionalnosti i snošenje istorijske odgovornosti prema građanima samo jedne države je ponavljanje zločina i grešaka od pre 80 godina“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Ona je naglasila da Berlin svoju politiku sprovodi suprotno odredbama međunarodno-pravnih dokumenata. Zaharova je takođe podsetila da rezolucija Generalne skupštine UN broj A/RES/60/7 o Holokaustu govori o stradanju „Jevreja i bezbroj pripadnika drugih manjina“, a ista formulacija korišćena je i u rezoluciji Uneska broj 34C/61. Berlinska deklaracija OEBS generalno se odnosi na „sve etničke i verske grupe“.

Nacistička Nemačka nije vršila zločine samo protiv jednog jedinog naroda, već protiv mnogih. Zapravo, o tome govori formulacija „zločina protiv čovečnosti“ koju je koristio Nirnberški tribunal, a koji je osudio nacional-socijalizam, ocenila je Zaharova.

Takođe je podsetila da zločini protiv svake konkretne grupe imaju svoje ime u okviru nacionalnog zakonodavstva ili tradicije: za Jevreje je to „šoa“, za stanovnike Lenjingrada to je „blokada“, priznata kao genocid, kao i dejstva nacista, na primer, na teritoriji Kalinjingradske, Rostovske, Pskovske, Voronješke i drugih oblasti.

“Berlin nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina Trećeg rajha. U gasnim komorama gušene su podjednako sve nacionalnosti, a vatre peći u (logoru) Treblinki spaljivale su sve, bez obzira na etničku i jezičku pripadnost. A u osnivačkim dokumentima nacisti su razvijali planove za uništenje i porobljavanje raznih nacionalnih, verskih i društvenih grupa. Nećemo dozvoliti nacizmu da podigne glavu u Evropi!”, zaključila je Zaharova.

Ranije je ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer u intervjuu za “Špigel” izjavila da će Nemačka uneti izmene u test za podnosioce zahteva za državljanstvo, dodajući u ispitna pitanja o Holokaustu, judaizmu i istoriji Izraela. Ona je dodala da Holokaust daje zemlji posebnu odgovornost da štiti Jevreje i državu Izrael.

2 COMMENTS

  1. Oni nemaju moralno pravo – ali ga ti imas da im objasnis ko je poubijao 20 miliona Rusa? Tamo neki Gruzijac.?Ili Nemac? Ko to bese, ko to ubija i dan danas nasu rusku bracu? Da nisu vanzemaljci? Onda je Putin pao sa Marsa. Jer on je odgovoran za mlade ruske zivote.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here