EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Izjave zvaničnika EU posle samita sa Ukrajinom u potpunosti krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Događaj od 3. februara u Kijevu još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO – rekla je ona.
Prema njenim rečima, Unija predviđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahteve prema kandidatima i proglašava „zajedničke vrednosti“, solidarišući se tako sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini.
Pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina, dodala je ona.
Portparolka je dodala da sve učesnike samita čeka surovo razočarenje – ciljevi specijalne operacije biće postignuti.
– Pozivi Brisela na mir su licemerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava – istakla je Zaharova.
Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije. Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na „mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije“ i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.
Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vreme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.

1 COMMENT

  1. To je velika prevara , otimanje ruske imovine , guranje oružija starog , moderno pranje novca
    Sve sa ciljem profita
    Ratuju iz EU i NATO protiv Rusije do poslednjeg ukrajinca

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here