EPA/SERGEI ILNITSKY
Marija Zaharova

Rusija prima signale iz Sjedinjenih Američkih Država da su spremne da razgovaraju o pitanjima strateške stabilnosti i da su zainteresovani za suštinski dijalog. Međutim, pregovora neće biti bez uzimanja u obzir interesa Moskve, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Za sada ne znamo kakvu će poziciju zauzeti administracija Džoa Bajdena po pitanju različitih aspekata kontrole naoružanja, uključujući i protivraketnu odbranu. Ujedno, beležimo i signale iz Vašingtona o nameri da razgovaraju o strateškoj stabilnosti. Želim da verujemo da će se Vašington pridržavati izbalansirane agende – rekla je Zaharova.

Ona je navela da je Rusija spremna za suštinski i konstruktivan dijalog.

– Međutim, ni oko čega se nećemo dogovarati bez uzimanja u obzir naših interesa i zabrinutosti, između ostalog, u sferi protivraketne odbrane. Ako zajedničkim naporima uspemo da pronađemo ravnotežu interesa, onda možemo da govorimo i o sporazumima. Naše kolege u Vašingtonu to moraju da shvate i uzmu u obzir – dodala je ona.

– Rusija je spremna da deluje u skladu sa „zadatkom koji je postavio predsednik Rusije – obezbeđenje suživot bez sukoba, pomoću održavanja ravnoteže snaga i strateške stabilnosti – navela je Zaharova.

– U tom pravcu, u dijalogu sa Vašingtonom mi promovišemo koncepciju kompleksnog razmatranja faktora, koji utiču na stratešku stabilnost, uzimajući u obzir celokupno naoružanje, sposobno za rešavanje strateških zadataka: nuklearnih i nenuklearnih, ofanzivnih i odbrambenih. Pritom, kada govorimo o strateškim odbrambenim sistemima, imamo u vidu one, koji podrazumevaju faktor protivraketne odbrane – zaključila je Zaharova.

Ranije je agencija „Blumberg“ saopštila da Pentagon planira da odvoji više od 18 milijardi dolara za izradu, proizvodnju i održavanje presretače raketa iz Severne Koreje ili Irana, što će biti prva velika odbrambena nabavka administracije Bajdena.

Plan je da se napravi 31 presretač, među kojima će njih deset biti za testiranje. Oni će biti razmešteni u bazama na Aljasci. Prema procenama, cena svakog presretača će biti oko 498 miliona dolara.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime