EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Optužbe francuskog predsednika Emanuela Makrona o destabilizujućoj ulozi Moskve u sukobu Bakua i Jerevana su neprihvatljive, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Smatramo da su izjave Makrona skandalozne i apsolutno neprihvatljive. Takvi ispadi su u duhu antiruske politike Zapada da demonizuju Rusiju i svedoče o pokušajima prenošenja konfrontacije sa Ukrajine na druge delove postsovjetskog prostora, uključujući Južni Kavkaz – rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da, za razliku od Francuske koja je samo pozivala na mir, Rusija je u praksi učestvovala u rešavanju konflikta u Nagorno Karabahu. Diplomata je spomenula i trilateralni sporazum koji je zaključen u novembru 2020. godine, nakon čega su borbe prestale, a ruski mirovnjaci ušli u region.

– Pokušaji Pariza da zabiju klin u odnose Rusije sa nama bliskim Azerbejdžanom i Jermenijom, koji sa Rusijom imaju višegodišnje i višestruke veze, osuđeni su na propast i samo će dovesti do daljeg smanjenja autoriteta Francuske u regionu – zaključila je Zaharova.

Emanuel Makron je danas u intervjuu kanalu “Frans 2” optužio Rusiju da eskalira situaciju na jermensko-azerbejdžanskoj granici sa ciljem destabilizacije situacije u regionu Kavkaza.

U utorak, 13. septembra, tokom noći na jermensko-azerbejdžanskoj granici došlo je do sukoba, a strane optužuju jedna drugu za izazivanje konflikta. Savet ODKB je na vanrednoj sednici u režimu video-konferencije 13. septembra doneo odluku da pošalje u Jermeniju misiju radi procene situacije u vezi sa eskalacijom na jermensko-azerbejdžanskoj granici.

2 COMMENTS

  1. Pa jel vidis da svi zele slomiti Rusiju, na vreme proizvodite oruzje jer ce vas iznenada napasti fasisti.

  2. Ma Rusija je vec izgubila. Jedini nacin da opstane je da Posalje Putina i njegove vrlo lose generale i savetnike za Sibir. Da ‘olade glave i malo se priberu. Osramotili su se na svim poljima: od vojne akcije do ekonomije, preko izbegle mladosti. Pun ih je Beograd, Istanbul, Gruzija, Amsterdam….bezi ruska omladina gl;avom bez obzira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here