EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Moskva smatra da je izveštaj o ljudskim pravima u Ukrajini Komesarijata UN za ljudska prava jednostran i neuravnotežen, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je očigledno da Komesarijatu nedostaje hrabrosti za principijelni pristup, kako bi pravedno i objektivno izložila sve ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i kršenje ljudskih prava za koje je odgovoran kijevski režim.
Zaharova ističe da Kancelarija vrhovnog komesara „nevoljno i uzgred“ priznaje da ukrajinske snage neselektivno koriste teško naoružanje, razmeštaju vojnu opremu u blizini civilnih objekata, surovo postupaju sa ratnim zarobljenicima, da Kijev progoni „izdajnike“, da ljudi prisilno nestaju, da postoje problemi u sprovođenju pravde, kao i inovacije u zakonodavstvu usmerene na zabranu opozicionih snaga.
Ministarstvo smatra da su postupci Kijeva u okviru oružanog sukoba u mnogim slučajevima predstavljaju de-fakto ratne zločine, a represije prema predstavnicima političke opozicije, nezavisnim medijima, civilnom društvu, nacionalnim i jezičkim manjinama u suprotnosti sa osnovnim međunarodnim sporazumima, kao i da autori izveštaja to radije ne pominju.

– Kancelarija vrhovnog komesara za ljudska prava i rukovodstvo nije osudila artiljerijsko granatiranje naselja, škola i bolnica, civilne infrastrukture. Usled svakog takvog napada koji su izvršili ukrajinski vojnici iz zapadnog oružja, nastavljaju da stradaju civili, uključujući decu – naglasila je Zaharova.

– Od sposobnosti Kancelarije da zauzme objektivan i nepristrasan stav po tom pitanju umnogome će zavisiti parametri dalje saradnje Rusije sa tom strukturom – istakla je ona.
Zaharova je zaključila da Moskva zahteva od Kancelarije blagovremenu oštru javnu reakciju na intenzivno kršenje ljudskih prava i ratne zločine kijevskog režima, kao i postupke njegovih zapadnih pokrovitelja.
Trideset četvrti izveštaj o situaciji s ljudskim pravima u Ukrajini Kancelarije Vrhovnog komesara UN za ljudska prava odnosi se na period od 1. februara do 31. jula 2022. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here