EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Zapad neće moći da “uvuče Moskvu u zamku”, nudeći joj pregovore o Ukrajini pod uslovom napuštanja ruskih principijelnih pristupa, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignjacio Kasis rekao je na konferenciji za novinare na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da bi Rusija trebalo da bude uključena u mirovni proces u Ukrajini.

Komentarišući predlog švajcarskog ministarstva spoljnih poslova za list “Izvestija”, Zaharova je istakla da Zapad mora, ako želi da pronađe izlaz iz ćorsokaka u koji je Vašington ugurao neke zemlje EU, da „prestane da isporučuje oružje Ukrajini, da ne uvodi antiruske sankcije i da ne daje rusofobične izjave”.

– Ako ova retorika ima za cilj da uvuče Rusiju, pod uslovima Zapada, u neku vrstu psihodeličnog procesa kako bi uticao na osnovne pristupe Rusije, onda nas neće namamiti u ovu zamku – dodala je portparolka.

Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak požalio se na ideju Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu o hitnim pregovorima sa Rusijom, rekavši da Kijev treba da objasni zašto je to neprihvatljivo za Ukrajinu. Jermak je govorio i o neslaganjima na forumu u vezi sa načinima da se postigne rešenje sukoba, ali je naveo da po glavnim pitanjima sve zemlje imaju isti stav.

– Ne možemo da imamo jedinstven stav. Ali opet, sve zemlje koje su bile za stolom tokom svih ovih sastanaka poštuju nezavisnost Ukrajine, suverenitet Ukrajine ali, naravno, imamo različita razmišljanja o tome kako se to može postići. Neki ljudi misle da je potrebno odmah sesti za pregovarački sto, ali mi vrlo jasno i otvoreno objašnjavamo zašto je to sada neprihvatljivo. Vrlo je važno saslušati sve – rekao je Jermak u Davosu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here