EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je promene u strukturi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koje uključuju planove za pomno praćenje dejstava “agresivne Rusije” i Kine.

Zaharova je primetila da američke metode borbe protiv geopolitičkih pretnji u 21. veku podsećaju na strategije iz vremena Hladnog rata.

– Bićete iznenađeni, ali CIA će se boriti protiv glavne geopolitičke pretnje 21. veka metodama 20. veka, odnosno, izvukavši iz muzejskih skladišta omiljene strategeme iz doba Hladnog rata. Vašington ne krije da će radi ostvarivanja svog ‘plemenitog cilja’ biti povećan kadar CIA (više američkih špijuna – više slobode na američki način), a za Kinom je pojačan nadzor. Naravno, nisu zaboravili ni nas – u saopštenju je odvojeno dato da će se dejstva ‘agresivne Rusije’ pomno pratiti. Pomenuti smo zajedno sa terorizmom, Severnom Korejom i Iranom – istakla je portparolka.

Ona je objasnila da se takve promene u strukturi Agencije dešavaju u vreme kada „galopirajući rast ilegalnih migracija, prekograničnog organizovanog kriminala i izazovi povezani sa pandemijom predstavljaju stvarnu strukturnu pretnju za nacionalnu bezbednost sveta, uključujući Ameriku“. Međutim, prema njenim rečima, CIA ne želi da pojača svoje napore u ovim objektivno teškim oblastima.

– Da li zaista CIA uopšte nije zainteresovana u ono što se dešava u samim Sjedinjenim Američkim Državama? Pre neki dan mi je jedan američki državljanin rekao kako i ko prelazi američku granicu sa Meksikom, mirno se legalizujući u obližnjim Sjedinjenim Američkim Državama bez ijednog dokumenta. Koja je svrha baviti se imaginarnim apsolutno izmišljenim pretnjama koje navodno potiču od Rusije i Kine, a koje se nalaze hiljadama kilometara od samih Sjedinjenih Američkih Država, kada Amerika, u principu, ne kontroliše situaciju na svojim pravim, a ne željenim granicama, kada kriza unutar zemlje prevazilazi sve ono što je bilo u američkoj istoriji od vremena Građanskog rata? – zaključila je Zaharova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here