EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Odluke samita Evropske unije potvrdila je konfrontacioni karakter njene politike, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, optužbe na račun Rusije da granatira civilnu infrastrukturu Ukrajine se mogu smatrati vrhom licemerja.

– Evropska unija je izgubila moralno pravo da govori bilo šta o ratnim zločinima, s obzirom na to da je tokom osam godina zatvarala oči na ubistva civila, žena i dece u napadima kijevskog režima na teritorije Donbasa. I sada u evropskom Briselu i dalje nastavljaju da zataškavaju kriminalne akcije Kijeva. Ukrajinsko agresivno ponašanje je nastaje upravo zbog toga što nije kažnjavano. Rusija će nastaviti da pažljivo beleži i utvrđuje ko su organizatori, izvršioci i saradnici zločina i koji će zasluženo biti kažnjeni – rekla je Zaharova.

Što se tiče unutrašnjih problema EU, ona ističe da evropski lideri sa sebe skidaju odgovornost i prebacuju je na druge.
Zaharova je navela da lideri EU, sa ciljem da nanesu štetu Rusiji, nastavljaju da razgovaraju o mogućnostima korišćenja „zamrznute“ ruske imovine i dodala da se time zanemaruje bilo kakva tržišna ekonomija i poštovanje privatnog vlasništva.
Ona smatra da EU iz političkih razloga ne poštuje prava stranih investitora i stranih državljana. Kao primer, ona navodi reakciju EU na diverzije na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“, gde EU ne ukazuje na potrebu sprovođenja istrage.
Samit Evropske unije je održan 20-21. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here