Zaharova osudila isporuku “džavelina” Kosovu: Cinizam i dvoličnost SAD

3
EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Stvaranje paralelnih bezbednosnih struktura koje Priština i njeni pokrovitelji, uključujući i SAD, nazivaju vojskom, ima za cilj da zadovolji nacionalističke ambicije Aljbina Kurtija, poručuje Moskva.

– Poruka SAD da isporukom protivtenkovskih raketnih sistema “džavelin” i potrebne municije Vašington želi da “ojača bezbednost evropskog partnera, potpomogne zaštiti njegovog suvereniteta i teritorijalnoj celovitosti” predstavlja sjajan primer “cinizma i dvoličnosti – rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući vest Stejt departmenta da je odobrena prodaja Prištini 246 raketa “džavelin” u vrednosti od 75 miliona dolara, Zaharova je rekla da Ruska Federacija “najoštrije osuđuje pokušaj naoružavanja ilegalnih paravojnih struktura Prištine”.

Zaharova dalje napominje da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, “koja je osnova za rešavanje kosovskog pitanja”, “pokrajina (KiM) nema ni suverenitet, ni srodne atribute, uključujući koncept teritorijalnog integriteta, i sa gledišta međunarodnog prava ostaje u sastavu Republike Srbije”.

Kosovo “nema pravo ni na kakvu aktivnost u oblasti vojne saradnje, odvojeno od Beograda”, ističe ona.

Ukoliko Vašington govori da “džaveline” želi da isporuči Kosovu, kako bi ojačali njegov suverenitet, postavlja se pitanje kako i da li Vašington planira da Srbiji garantuje njenu celovitost, budući da su ove dve stvari u potpunoj suprotnosti jedna sa drugom, dodaje portparolka MSP Rusije.

– Stvaranje paralelnih bezbednosnih struktura, koje Priština i njeni pokrovitelji, uključujući i SAD, nazivaju “vojskom”, ima za cilj da služi sasvim drugoj svrsi – nacionalističkim ambicijama kosovskog “premijera” Aljbina Kurtija, koji nastavlja da podiže tenzije u obračunu sa Beogradom nadajući se da će zapadnjaci naterati Srbe da žrtvuju svoje vitalne interese – istakla je Zaharova.

Dodaje da bi to postigli, kosovski Albanci će iskoristiti sve raspoložive “metode zastrašivanja, otvoreni teror nad civilima, decom i starcima, na šta smo mi više puta ukazivali”.

– A sada Vašington kosovskim radikalima želi da isporuči ozbiljnije oružje, koje bi, prema Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo da pomogne u jačanju njihove takozvane nezavisnosti – navela je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da “neodgovornost, koju pokazuju Vašington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava i odredaba Rezolucije 1244 SB UN podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizik od destabilizacije kako u samoj pokrajini tako i na čitavom Balkanu”.

3 COMMENTS

  1. Vi samo osudjujete a nista ne poduzimte,posaljite i vi Srbiji 10 puta vise oruzja.kako ste ih uplasili vasim osudama.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO ZAPADNO MENJATI ZA ISTOČNO BOLJE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here