EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija u potpunosti poštovati sve međunarodne obaveze koje je preuzela za snabdevanje svojih partnera odbrambenim sistemima, uprkos sankcijama koje primenjuju SAD i njihovi saveznici.

– Sa autoritetom izjavljujemo da će Rusija u potpunosti poštovati sve relevantne obaveze u odnosu sa svojim partnerima na postojećim i budućim projektima – navodi Zaharova, prenosi TASS.

Zaharova je rekla da se retki slučajevi kašnjenja u isporuci ruskih odbrambenih sistema mogu pripisati pretnjama sankcijama, koje je Zapad uveo međunarodnim transportnim kompanijama.

– Zaista, bilo je retkih slučajeva kašnjenja u isporuci ruskih sistema. Međutim, takvo stanje je rezultat neviđenih pretnji sankcijama sa kolektivnog Zapada međunarodnim transportnim kompanijama koje sarađuju sa našom zemljom – rekla je Zaharova.

– Beležimo pojačane napore emisara američke vlade koji deluju preko američkih ambasada u stranim državama i vrše otvoreni pritisak na vojno i političko rukovodstvo zemalja čije oružane snage imaju avione i helikoptere ruske ili sovjetske proizvodnje, da prestanu da ih koriste i potom prebace kijevskom režimu preko prozapadnih posrednika – navela je Zaharova.

Zaharova je rekla da dok Amerikanci nastoje da istisnu ruske proizvode sa međunarodnih tržišta, oni nameću svoje proizvode ruskim partnerima, promovišući interese sopstvene odbrambene industrije.

– To je još jedna očigledna i neosporna činjenica nelojalne konkurencije SAD i njenih saveznika – kazala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here