EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama kako bi se kosmos očuvao bez oružja bilo koje vrste, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove u vezi sa američkim izjavama na tu temu.

– Ruska Federacija je spremna da vodi ravnopravan dijalog sa svim državama u cilju očuvanja svemira bez oružja bilo koje vrste kao jednog od uslova za osiguranje međunarodnog mira i bezbednosti. Nažalost, nisu sve zemlje spremne na odgovoran razgovor o ovom pitanju – rekla je ona.

Obratila je pažnju na izjavu pomoćnika šefa Pentagona za politička pitanja u kosmosu Džona Palma o tome da rusko-kineski nacrt sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmos i upotrebe sile ili pretnje silom protiv kosmičkih objekata „nije ništa drugo nego ‘politički trik’, a njena primena se, navodno, ne može proveriti“.

Zaharova navodi da su SAD veliki protivnik ruske inicijative za sprečavanje trke u naoružanju kosmosa.

Istakla je da su komentari američkih predstavnika o ruskoj inicijativi, kao i njihovo delovanje u vezi sa aktivnostima na temu kosmosa u Savetu bezbednosti UN, deo politike Vašingtona da ruši multilateralne napore za održavanje međunarodnog mira i jačanje globalne bezbednosti kroz unapređenje postojećih i razvoj novih pravnih i obavezujućih instrumenata za kontrolu naoružanja.

Zaključila je da SAD predlažu neke svoje norme odgovornog ponašanja u okviru svoje koncepcije svetskog poretka, koje su zasnovane na pravilima koja nemaju osnova ni u tehničkom ni u međunarodno-pravnom smislu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here