EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Mart je jedan od najtragičnijih meseci u istoriji Srbije, izjavila je predstavnica ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, podsetivši na pogrom Srba 17. marta 2004. godine. Cilj tog napada bila su groblja, stari manastiri – svetinje srpskog pravoslavlja.

– Bez obzira na mnogobrojne apele međunarodnim sudskim instancama, za ove zločine niko nije odgovarao – istakla je Zaharova.

– Uz odobrenje zapadnih pokrovitelja, vlasti u Prištini nastavljaju politiku iseljavanja Srba sa Kosova, dovodeći u pitanje opstanak srpske zajednice – upozorila je ona uz poruku da Rusija nikad neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije i da će nastaviti da pruža podršku Beogradu u njegovim legitimnim zahtevima da se zaštite prava Srba na Kosovu.

Ona je podsetila i na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kada je NATO pokazao svetu šta zapravo znači “humanitarna intervencija”.

– Za 11 nedelja, počevi od 24. marta 1999. godine, na suverenu evropsku republiku ispaljeno je 3.000 krstarećih projektila, a bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom. Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2.500, uključujući 89 dece – navela je Zaharova.

Ona je istakla da je Rusija odmah osudila vojnu operaciju NATO protiv Jugoslavije, smatrajući taj čin grubim kršenjem međunarodnog prava.

– To nije bio samo agresivan udar na neku zemlju. To je udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata – naglasila je predstavnica MIP-a, citirajući izjavu tadašnjeg šefa ruske diplomatije Jevgenija Primakova.

4 COMMENTS

  1. I…? Necete zaboraviti? Ma ajde, hvala ti sto neces – ali sta Srbin i Severnog dela Kosovske Mirovice ima od tog nezaborava? Hvala braco Rusi – sto necete zaboraviti.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here