EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Odgovornost za raspad Sporazuma o otvorenom nebu snose Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu.

– Sva odgovornost za raspad Sporazuma o otvorenom nebu leži na Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima. Upravo je povlačenje SAD iz sporazuma kardinalno promenilo konfiguraciju postavljenu prilikom formiranja sporazuma. Na taj način je narušena ravnoteža interesa država-potpisnica – rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je učešće Sjedinjenih Američkih Država u sporazumu bilo osnovni uslov za njegovu ratifikaciju u ruskom parlamentu 2001. godine. Portparolka je dodala da je Moskva uložila sve moguće napore da „ovaj sporazum spasi“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je 15. januara da Rusija započinje proces povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu. Kako je saopštilo Ministarstvo, posle povlačenja SAD iz sporazuma, Moskva je zatražila od zemalja-učesnica da pruže garancije da Vašingtonu neće prenositi fotografije iz vazduha iznad ruske teritorije i garantovati pravo preleta ruskih aviona iznad američkih vojnih baza smeštenih u zemljama-učesnicama.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma čini ovaj sporazum neodrživim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here