EPA/Yuri Kochetkov
Marija Zaharova

Moskva smatra da su optužbe NATO na račun Rusije da vrši agresiju neosnovane, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zemlje Zapada su postale saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima LNR i DNR, istakla je ona.

„U uslovima nesposobnosti država članica NATO za dogovor i odsustva želje da stvarno jačaju bezbednost u Evropi na principu ravnopravne i nedeljive bezbednosti, njihove pokušaje da nas optuže za agresiju smatramo neosnovanim“, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, zemlje Zapada su suštinski postale saučesnici višegodišnjeg genocida nad žiteljima LNR i DNR. Ni NATO ni SAD nisu zainteresovani za normalizaciju u Ukrajini, dodala je ona.

„Osam godina zemlje Zapada su ravnodušno pratile ubistva i ponižavanje hiljada civila na jugo-istoku Ukrajine. Oni su u suštini postali saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima LNR i DNR “, istakla je Zaharova.

Ona je navela i da namera NATO da nastavi da „pumpa“ Ukrajinu oružjem, uključujući sisteme PVO, govori samo o jednoj stvari – da ni SAD ni njihovi saveznici nisu zainteresovani za normalizaciju situacije u Ukrajini.

Takođe je dodala da zemlje NATO treba da odgovaraju za svoje postupke umesto što pozivaju Rusiju na odgovornost zbog specijalne vojne operacije u cilju demilitarizacije Ukrajine.

Skrenula je pažnju na to da su predstavnici Alijanse licemerno rekli da je „osnova mira na evropskom kontinentu uništena“.

„Čijim rukama je to urađeno? Zar nisu članice NATO ćutke gledale kako SAD uništavaju Sporazum o protivraketnoj odbrani? Stajali su po strani kada je Vašington jednostrano izašao iz Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa. Dozvolili su Amerikancima da odustanu od učešća u Sporazumu o otvorenom nebu što je obezvredilo sporazum kao efikasan mehanizam kontrole vojnih aktivnosti. Zar nisu saveznici u NATO učestvovali u bombardovanju Jugoslavije, napadu na Libiju, invaziji na Irak? Za 20 godina situaciju u Avganistanu su doveli do krajnje degradacije, a bežeći odatle ostavili su oružje vredno milijarde dolara “, rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here