MSP Rusije
Marija Zaharova

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je za Sputnjik portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da Rusija neće izgubiti kontrolu nad nuklearkom.

– Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane – rekla je ona.
Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.
– Moguće parametre deklaracije o stvaranju zone zaštite nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearne elektrane usaglašavamo sa Sekretarijatom IAEA, koji pokušava da sarađuje sa Ukrajinom – dodala je ona.
Zaharova je navela da je reč o tome i da li je Kijev spreman da se obaveže da će zaustaviti granatiranje i prekine sa pokušajima da preuzme Zaporošku nuklearku.
Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao da su eksperti blizu prihvatljivog sporazuma između Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke. Zaharova je, komentarišući tu izjavu, navela, da nema direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine o pitanju zone bezbednosti nuklearne elektrane.
Zaharova je istakla da je Moskva svesna da direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi želi da ponovo poseti Rusiju, da su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije spremni da ga prime, ali da trenutno nema informacija o datumu posete.

1 COMMENT

  1. Gospdo sa Zapada sad vas je zadesila ista sudbina i isti Problem kao sto ste vi naneli Srbiji oteli Kosovo, Srbiju bombardovali i oteli jezero Gazivode kao i Trepcu i poklonili kvazi Albancima ali u vasem vlasnistvu zivela Rusija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here