Tanjug

Nezapamćena tragedija koja je 3. i 4. maja zadesila Srbiju, duboko je potresla i desetine hiljada Srba širom Australije.

U petak, kao i tokom vikenda, svakodnevni život u zajednici je stao, kako bi se odala poslednja pošta nevino nastradalim žrtvama masakra u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u više sela u okolini Mladenovca.

Otkazani su svi događaji, uključujući koncerte, probe i nastupe folklornih i muzičkih društava, a u svim hramovima na kontinentu održani su pomeni i molitvena bogosluženja za duše stradalih.

Deca i roditelji iz Kulturnog kluba na Centralnoj obali položili ruže i upalili sveće za žrtve

U petak uveče, u Sabornom hramu Mitropolije australijsko-novozelandske, u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Paramati, episkop australijsko-novozelandski Siluan je molitveno prisustvovao večernjem bogosluženju. Zatim je vladika služio pomen žrtvama masakra u Beogradu i Mladenovcu.

Posle pomena, Episkop Siluan se obratio prisutnima prigodnom besedom, pozivajući prisutne na molitvu za nevino postradale.

U svom zvaničnom saopštenju, vladika je izrazio najdublje saučešće porodicama i bližnjima nedužnih žrtava.

– Sa velikim bolom smo primili vest o nezapamćenim tragedijama u kojima su nedužni životi izgubljeni, i mnoga srca u ove Vaskršnje dane bolno ranjena. Neka vaskrsli Gospod Hristos ozari svojom svetlošću sve nas i podari nam svoju utehu i snagu, naročito roditeljima, srodnicima, i prijateljima postradalih, kao i celom rodu Svetosavskom. Molimo se vaskrslom Gospodu da podari večni pokoj nevino postradalima, da se nikada ovako nešto ne ponovi na Nemanjinoj zemlji i nigde u svetu. Izražavam svoje najdublje saučešće svima koje je zadesila ova tragedija – poručio je vladika Siluan.

Vladika Siluan je služio pomen stradalima

U svim ostalim crkvama takođe su služeni pomeni, a na zvaničnim stranicama hramova na društvenim mrežama upućeni su izrazi tuge i saučešća svima koji su ostali bez svojih voljenih.

“Pomeni, Gospode, nevino postradale, s nadom na vaskrsenje u život večni: Anu, Sofiju, Bojanu, Andrijanu, Katarinu, Maru, Emu, Andriju i Dragana, te one nastradale kod Mladenovca, i upokoji ih tamo gde sija svetlost lica tvoga! Pošalji duha tvoga svetoga da uteši sve unesrećene. Rđave obrati u dobre! Pomeni Gospode i one pod sudskim isleđenjem. Pomeni, Gospode Bože naš, sve one kojima je potrebno tvoje veliko milosrđe! I sav narod tvoj! Ti sam, Gospode, pomeni znajući svačiji uzrast i ime, znajući svakoga još od utrobe majke njegove! Sve nas primi u carstvo tvoje” objavljeno je na stranici crkve Svetog Jovana krsititelja u Vulongongu.

Molitva u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Vulongongu

Iz svih crkveno-školskih opština obavestili su i da su po blagoslovu vladike Siluana otkazane probe folklora i nastava u crkvenim školama. Umesto probi i časova, služen je parastos žrtvama.

Sve aktivnosti otkazala su i druga srpska folklorna i kulturno-umetnička društva i ansambli u svim gradovima Australije.

Srpsko društvo Krajina iz Perta je zatvorilo i svoj klub.

“Poštovani članovi i prijatelji Srpskog društva Krajina, zbog tragedije koja je zadesila našu zemlju i nas kao narod, klub neće biti otvoren 7. maja. Iskazujemo najiskrenije saučešće porodicama, koje su izgubile svoje najveće blago“, navodi se u obaveštenju na stranici „Krajine“.

Vladika Siluan tokom molitve u crkvi Svetog Đorđa u Kabramati

Probe je otkazala i Akademija Benđo iz Melburna.

„Veoma potreseni velikim stradanjem dece u Srbiji, otkazujemo probe folklora. Naše iskreno saučešće i molitve upućujemo porodicama nastradalkih“, napisali su iz Akademije Benđo.

Probe su otkazane i u Srpskom klubu u Bonirigu, u Oplencu iz Adelajda, u Šumadiji i Moravi iz Melburna, u Drini iz Brizbejna, kao i u Folklornom društvu Kanbera i Srpskom kultunom klubu Centralne obale.

Molitva u crkvi Svetog Save u Adelajdu

„Izražavamo naše najdublje saučešče porodicama žrtava i molimo se za sve ranjene koji se bore za život“, piše u objavi folkloraša iz Kanbere.

„Danas u našem klubu je umesto časa folklora održan komemorativni skup povodom stradanja dece i službenika obezbeđenja u školi „Vladislav Ribnikar i povodom tragičnih događaja u Mladenovcu. Stradalo je mnogo mladosti, za koju su naša deca i odrasli položili po jednu belu ružu za svakoga. Večerašnje okupljanje proveli smo u punom saosećanju sa porodicama stradalih i sa celom Srbijom“, objavili su iz Srpskog kulturnog kluba Centralne obale.

FK Srbija pokrenula donatorsku kampanju

Fudbalski klub Melburn Srbija (nekadašnja Ficroj siti Srbija) pokrenuo je humanitarnu donatorsku kampanju prikupljanja pomoći za porodice nastradalih.

Na internet platformi GoFundMe otvorili su stranicu za dorovoljne priloge, sa prvim ciljem da u Beograd pošalju najmanje 10.000 dolara.

„Ceo klub i zajednica koja se okuplja oko Melburn Srbije devastirani su dešavanjima u Beogradu i Mladenovcu u Srbiji. Ova tragedija će imati i finansijsko opterećenjem za porodice žrtava, tako da je svaka donacija veoma cenjena i predstavlja podršku onima koji pate“, piše u objavi na stranici koja se može pronaći na adresi www.gofundme.com/fallen-angels-of-serbia. Putem ove strane se može donirati finansijska pomoć.

Dragana Mirković otkazala koncerte

Zbog tragičnih dešavanja u otadžbini, koncerte je otkazala i poznata pevačica Dragana Mirković, koja je proteklih dana bila na velikoj australijskoj turneji.

– Duboko potrešena nezapamćenom tragedijm u mojoj zemlji, otkazala sam koncerte u Melburnu i Pertu, koji su bili zakazani za ovaj vikend. Veliko izvinjenje svima koji su kupili karte, ali se nadam da će imati razumevanja. Moje iskreno saučešće i molitve upućeni su porodicama nastradalih. Počivajte u miru, anđeli – napisala je Dragana Mirković na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

Kako su objavili organizatori, svima koji su kupili karte za koncerte u Melburnu i Pertu novac će biti refundiran.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here