SRNA
Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Banjaluke

Ustavni sud BiH ponovo je zakomplikovao političku situaciju BiH donoseći odluku po kojoj je korišćenje termina “zajedničke institucije” za organe sa nivoa BiH neustavno. Odluka je usledila posle apelacije Denisa Zvizdića, člana kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji je tražio preispitivanje odredbe Zakona o zastavi BiH u kojoj je naveden termin “zajedničke institucije”.

Iako je ova odluka više simboličkog nego suštinskog karaktera, reagovanja iz Republike Srpske su burna, ali i zvaničnici iz Banjaluke su odlučili da se, komentarišući ovakav ishod događaja, posluže simbolikom.

– Ustavni sud BiH bi svojim negiranjem da su institucije zajedničke, te iste institucije mogao pretvoriti u privremene – ocenio je predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović postavila je pitanje da li sada treba poništiti akt Parlamenta BiH o utvrđivanju kompleksa zgrada i zemljišta za smeštaj institucija BiH u kojem se pominje termin “zajedničke institucije”, pa time poništiti i prenos vlasništva i iseliti sve te institucije.

Reč je, inače, o aktu iz 1999. godine i to nije jedini akt kojim su definisane važne stvari na zajedničkom nivou u kojem se upotrebljava upravo ovaj termin. Dobar deo političara i medija organe BiH već decenijama naziva “zajedničkm institucijama” pa sada mnogi postavljaju pitanje da li bi mogli da budu na udaru ako nastave sa tom praksom.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević pojašnjava da apelacija Denisa Zvizdića uopšte nema pravno uporište u Ustavu BiH.

– Nijedna odredba Ustava BiH ni eksplicitno niti implicitno ne zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim institucijama. Samo kad bi Ustav BiH izričito sadržavao odredbu kojom se zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim, samo tada bi bilo neustavno da se u zakonu ili drugom propisu te institucije nazivaju zajedničkim – naveo je Blagojević.