Leptirići u stomaku, dobar seks, sjajna komunikacija, isti ukus za muziku i filmove?  Prema čemu se zapravo može prepoznati jesmo li u srećnoj vezi? U jednom nedavno provedenom istraživanju identifikovan je najvažniji indikator za zdravu vezu: Naučnici sa Univerzitea Severna Karolina pokušali su da odgovore na ovo pitanje.

Rezultat je bio jasan: Istraživanje socijalne psihologinje Laure Kurc i njenog istraživačkog tima pokazalo je da zajednički smeh s partnerom jača i osećaj zaljubljenosti.

U istraživanju je učestvovalo 77 parova koji su u proseku bili četiri godine u vezi. Snimali su ih videokamerom dok su pričali o tome kako su upoznali. Naučnici su brojali zajedničko smejanje te su merili trajanje „smeška“. Došli su do sledećeg rezultata: Parovi koji se češće zajedno smeu imaju lepšu vezu!

Međutim, zajednički smeh tek je jedan od pokazatelja srećne veze…

1. Detalji
Ako se pališ na ljubavne priče poput onih iz serije „Seks i grad“ te ljubav na prvi pogled, prosidbu na kolenima i dijamantne poklone, velika je verovatnoća da ćeš se razočarati. Većina funkcionalnih veza počiva na tome da si partneri međusobno veruju te se osećaju dobro i srećno dok su zajedno. Skupi pokloni i osećaji lebdenja nisu isključeni, ali nisu ni blizu znak dobre veze.

2. Bolja verzija sebe same
Koliko god to neromantično zvučalo: važno je ono što TI osećaš. Kako bi ti bilo bez partnera? Da li bi ti nedostajao – i ako bi, koliko dugo? Da li bi se tvoj život promenio iz temelja? Ako sada misliš da je to nemoguće zamisliti – to je dobar znak! Međutim, budi oprezna: savršena ljubav ne počiva na tome da jedno drugo gušite. Ti rasteš uz njega i postaješ bolja verzija sebe same: bolja, brža, snažnija.

3. Posvađate se dobro i ponovno se podnosite.
Istina je sledeća: i najsrećniji i najsnažniji parovi se svađaju. Međutim, ne svađaju se stalno – a uvek se pomire. Moguće je da se radi o sitnicama, ali može doći i do velike svađe. Važno je boriti se fer i znati kako da rešite problem, a da na kraju niko nije poražen.

4. U krevetu se uvek radi više o međusobnoj pripadnosti, a manje o čistom seksu.
Da, dobar seks je važan – ali nije sve! Mnogi parovi povezuju sa seksom golemi pritisak: koliko često, koliko dugo, koliko dobro? Moraš znati da će se intimni život promeniti s vremenom: ponekad više, ponekad manje. Stanke od nekoliko nedelja ili čak meseci nisu neka velika drama: ako se osećate međusobno povezani vratiće se i vremena strasti.

5. Oboje se menjate – i to je u redu.
Svaka veza podložna je promenama. Ako se jedan od partnera ne slaže s tim, to može značiti da još nije spreman za dugotrajnu vezu. Kao i sve na svetu, menja se i tvoja osobnost. Nakon nekog vremena nećeš biti u istoj vezi kao u početku – i to je dobro tako! Nemojte se bojati ako nestane početni osećaj zaljubljenosti – veze se menjaju! Dakle, ako vidiš da se tvoja veza menja, to je znak kvalitete.

6. Češće si srećna nego tužna ili ljutita.
Zvuči jednostavno, ali to je osnovno pravilo svake veze. Često razmišljaš o tome „kako bi bilo kad bi…“ ili „željela bih…“? To bi onda mogao da bude znak za to da se u vezi ne osećaš dobro. Ako misliš da bi ti bilo bolje ako ne bi više bila u vezi, vreme je da delaš! Naravno, i u najsavršenijoj vezi ima nesrećnih trenutaka, svađa i frustracija – ali uglavnom si sretna, osećaš se dobro i veseliš se zajedničkoj budućnosti.
Ako svoju vezu vidiš u ovih šest aspekata, onda nemaš razloga za brigu: na pravom si putu!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime