Lična arhiva
Danijela Babić posle nesreće

Da teška sudbina polupokretne Danijele Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada, dobije možda sasvim drugačiji epilog, posebno u budućnosti, pobrinuli su se brojni sugrađani koji su zdušno priskočili u pomoć ne bi li nakon tragedije ponovo “zakoračila” u svet puna nade u srećniju budućnost.

Pored njih, veliku podršku su joj pružili i naši humani zemljaci koji su posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti”, takođe, saznali za njene nevolje. O poslednjem takvom dobročinstvu, pristiglom iz Frankfurta, obavestila nas je upravo Danijela, poželevši da se svim svojim dobročiniteljima i javno zahvali.

Hvala svima na ljubavi i podršci

– Još jednom želim da uputim reči hvale “Vestima” i redakciji na pomoći, kao i to što revnosno prate moj oporavak. Moram da istaknem i do neba se ponovo zahvalim i Tanji Trebec iz Frankfurta, koja je ponovo uplatila 200 evra na račun fondacije Budi human, pročitavši tekst koji je objavljen u “Vestima” i tako po ko zna koji put potpomogla moj oporavak. Uplatu je izvršila preko svoje firme Džuga GmbH.

Objavljivanjem članka i samim deljenjem na društvenim mrežama pristizale su i SMS poruke preko fondacije. Hvala svim dobrim ljudima, mojim meštanima, porodici, rodbini, prijateljima znanim i neznanim, ljudima iz dijaspore. Mom divnom kolektivu koji je i dan danas uz mene i radnoj organizaciji u kojoj sam zaposlena na podršci, neizmernoj ljubavi i pozitivnoj energiji. Verujem da ćemo zajedno stići do cilja, a to će biti zajednička pobeda – kazala je ljupka Danijela Babić.

U nastavku razgovora sa ovom mladom devojkom, punom poleta i volje da svoj život vrati na pravi kolosek, uprkos svim preprekama koje su još pred njom, potvrdila nam je da ne posustaje i daje sve od sebe da ponovo bude zdrava i samostalna.

– I dalje svakodnevno sa roditeljima putujem za Novi Sad na rehabilitaciju u polikliniku Orto MD gde vežbam sa sjajnim timom terapeuta prof. Dušana Marića i ostvarujem sve bolje i bolje rezultate, a nadamo se najboljem, prvom koraku bez pomagala. Samostalnija sam u samozbrinjavanju i jača u gornjem delu trupa.

Za sve to potrebni su vreme i novac za dalje. Prevashodno za pomagala, rehabilitaciju, potrošni materijal, suplemente i lekove za jačanje. Počela sam i da se bavim rekreativno stonim tenisom za osobe sa invaliditetom i to je jedna vrsta vežbe za ruke, balans, trup. Od trenutka nesreće pre tri godine, do danas, razlika je ogromna – istakla je Danijela, čiji se život u trenu promenio pre tri godine kada je kolima sletela s puta.

Volim i poštujem život

Istinitost njene tvrdnje potvrđuje i to što je odnedavno nastavila sa školovanjem.

– Upisala sam i višu školu za ekonomiju i preduzetništvo. Veru, podršku, volju imam, a jedno sigurno znam da odustati neću. Pored konstitucije i fizičkog izgleda ojačala sam u svakom smislu, naučila sam da poštujem i volim život i da posle kiše uvek dođe duga, samo treba biti strpljiv i ne predavati se na prvoj prepreci – iskreno će ova borbena Zmajevčanka.

Svi njeni mladalački snovi su, podsećanja radi, skoro u trenu srušeni. Vraćajući se s posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, sletela je kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć.

Kao hitan slučaj primljena je u KCV u Novom Sadu gde su ustanovljene povrede vratnog kičmenog stuba, prelomi spinalnog nastavka, prelom sa kompresijom spinalnog kanala, prelom desnog humerusa, kao i linearna fraktura desnog acetabuluma. Zadobila je, takođe, kontuziju frontalnog dela mozga sa desne strane kao i pneumatoraks. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, a od tada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život i mogućnost da ponovo stane na noge.

Pomogle i matične ćelije

Teško povređena Danijela se u Beogradu zadržala 11 meseci na rehabilitaciji i tek krajem 2017. je otišla na kućno lečenje. Početkom marta naredne godine boravila je u banjskom centru Kanjiža, a potom u Novom Sadu u fizijatrijskoj ordinaciji, gde je na svakodnevnim terapijama.

– Nijednog trenutka nisam pomislila da odustanem od toga da ponovo stanem na svoje noge, iako je mnogo prepreka bilo preda mnom. Posebno za moju porodicu koja finansijski ni u snu ne bi mogla da isprati moj oporavak, kao što su tretmani matičnim ćelijama koje sam do sada obavila, a koji su veoma skupi. Zato još jednom veliko i od srca hvala svima koji su bili i još su uz mene. Samo zahvaljujući njima postoji šansa da budem kao i pre nesreće – poručila je Danijela.

Kontakt i računi

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem broja telefona: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:
dinarski: 160-537860-91 devizni: 00-540-0002891.9. IBAN: RS35160005400002891958, SWIFT/BIC: DBDBRSBG

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here