Z. Mirković
Filipović i Arlov sa predsednicima srpskih zajednica iz svih austrijskih pokrajina

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji organizovalo je u Beču svečani prijem povodom 28. februara – dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Prijem koji je organizovan u Alberthale otvoren je himnama Republike Srpske, Srbije i Austrije koje su izveli srpski studenti. Prisustvovali su predstavnici institucija iz Republike Srpske, diplomatskog kora, Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Austriji, predsednici srpskih zajednica iz svih austrijskih pokrajina, predstavnici srpskih klubova i udruženja i druge ugledne zvanice.

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji je, obraćajući se prisutnima, naglasio značaj obeležavanja datuma i praznika, koji su važni i za srpski narod van granica Republike Srpske, te istakao značaj negovanja ideja zajedništva i saradnje među brojnom srpskom zajednicom u Austriji.

Uspešna integracija

– Proglašenje prvog Ustava Republike Srpske je događaj od istorijskog značaja. Prvi Ustav je bio temelj na kojem je Republika Srpska izgrađena, a danas je jedan od stubova na kojima počiva njena institucionalna i politička snaga. Važno je da smo se okupili kako bismo poslali poruku zajedništva, da ćemo nastaviti negovanje našeg identiteta, tradicije i kulture, uz podršku miru i stabilnosti – rekao je Filipović.

On je naglasio da institucije Republike Srpske i Srbije, zajedno sa brojnim srpskim klubovima i udruženjima, rade na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture srpskog naroda, ali istovremeno i na uspešnoj integraciji u austrijsko društvo.

– Saradnja između Republike Srpske i Austrije je naš zajednički cilj, a dosadašnji dobri odnosi u oblastima privrede, obrazovanja i kulture pokazuju da između nas postoje prijateljski odnosi i dobra osnova za unapređenje saradnje – rekao je Filipović.

Izuzetno posećen: Svečani prijem u Alberthale

Evro za decu na Kosmetu

Na ovom prijemu je predstavljen i projekat “Jedan evro za srpsku decu na Kosovu i Metohiji” koji je pokrenuo Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovi i Metohiju, humanitarnog udruženja iz Banjaluke. Arlov je pozvao naše ljude u dijaspori da minimalnim prilogom od jednog evra mesečno daju doprinos opstanku srpskog naroda na Kosovu. S tim u vezi Arlov je potpisao Memorandum o saradnji sa Predstavništvom RS u Beču, koje će koordinirati ovaj projekat. Arlov se obratio predstavnicima srpskih klubova i udruženja.

– Zamolio bih sve da pomognemo srpskom narodu na KiM. Nama je želja da srpski narod opstane na KiM. Teško je da možemo da utičemo na političku situaciju, ali možemo sa SPC, dijasporom, predstavništvima i ambasadama da pomognemo njihovom opstanku. Mnogo znači opsanak srpskog življa na KiM, jer su oni naša najveća svetinja na Kosovu. Znam da je i vama u dijaspori i nama u RS teško, ali sigurno je srpskom narodu na KiM najteže. Imamo moralno pravo i obavezu da pomognem – podvukao je on.

Inače, nevladina humanitarna organizacija iz Banjaluke svake godine dovodi decu sa KiM u RS, a i ove godine planira da dovede oko 800 mališana.

Podrška: Oliver Ranisavljević

Akcija u celom rasejanju

Arlov je kazao da bi voleo kada bi se u ovu akciju uključila i udruženja iz drugih delova Evrope i sveta.

– Mislim da jedan evro mesečno nije mnogo. Jedan evro mesečno nikome ne predstavlja veliki iznos, to nije ni vrednost jedne kafe, a ako u akciji bude učestvovalo više desetina hiljada ljudi to su ogromna sredstva kojim možemo sprovesti velike projekte naveo je on i dodao da će prva sredstva biti namenjena za opremanje Dnevnog centra za decu sa poteškoćama u razvoju u Mitrovici.

Mladen Filipović kaže da je dogovoreno pokretanje humanitarnog projekta, koji bi mnogo značio srpskom življu na Kosovu.

Dogovorena saradnja: Milorad Arlov i Mladen Filipović

– Želja nam je da pošaljemo poruku da naša zajednica u Austriji podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji. Zajednički je ocenjeno da brojna srpska dijaspora može doprineti uspešnoj realizaciji humanitarnih akcija i programa Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, a potpisivanje memoranduma je jedan od koraka u tom pravcu – rekao je Filipović.

Jedan od učesnika sastanka sa gostom iz Banjaluke bio je i Oliver Ranisavljević predsednik Zajednice srpskih klubova u Tirolu, koji je podržao ovaj humanitarni projekat.

– Podržavam ovu akciju jer je to naše malo mnogo za ljude na KiM. Samo jedan evro mesečno značajno bi pomogao očuvanju naših korena na KiM – objasnio je on.

Filipović sa članovima KUD Kolo

Podrška klubovima

Filipović je istakao da će, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, Predstavništvo u Austriji nastaviti da pruža podršku srpskim klubovima i udruženjima u realizaciji njihovih programa, kao i u kontaktima sa lokalnim zajednicama i institucijama u Republici Srpskoj i Austriji.