Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah istakao je da nacionalni olimpijski komiteti zajedno rade na procesu imunizacije sportista vakcinacijom i međusobno se pomažu kako bi svi zajedno što zdraviji i spremniji dočekali Olimpijske igre u Tokiju.

Takođe, Bah je u svom obraćanju opet istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) kao pozitivan primer i pohvalio brzu reakciju OKS u procesu imunizacije sportista.

Bah je rekao da je uveren da će veliki broj sportista primiti vakcinu protiv virusa COVID-19 do starta Igara u Tokiju koje počinju 23. jula i traju do 8. avgusta.

– Veliki broj nacionalnih olimpijskih komiteta će sprovesti proces vakcinacije sportista, a neki su već uveliko u pripremama za taj proces i u saradnji sa Vladama svojih zemalja spremaju strategiju. Vakcinacija neće biti obavezna kao uslov za nastup na Olimpijskim igrama, ali Međunarodni olimpijski komitet pruža snažnu podršku svim sportistima u ovom procesu i mislimo da je jako bitno da što veći broj sportista i ostalih učesnika Igara stekne imunitet na ovaj način, kako bi stvorili što sigurnije okruženje za sve u Tokiju – istakao je Bah, a preneo OKS.

Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije, koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

– Zemlje kao što su Srbija, Izrael, Litvanija i Mađarska već su odmakle u procesu vakcinacije sportista i ostalih članova delegacije, što je za svaku pohvalu i pokazuje pravi odnos prema sigurnosti i zdravlju sportista, kao i prema sigurnosti lokalnog stanovništva u Japanu.

Bah je napomenuo da neke siromašnije zemlje nemaju uslova za vakcinaciju članova svog olimpijskog tima i da se u tom slučaju pokazala velika solidarnost olimpijske porodice, jer mnogi nacionalni komiteti pritiču u pomoć zemljama u nezavidnoj situaciji i pregovaraju o dostavljanju određenog broja vakcina.

– U stalnom smo kontaktu sa nacionalnim olimpijskim komitetima u čijim zemljama nije započeta vakcinacija i pokušavamo da pomognemo. Uz sve dostupne alate i savete medicinskih stručnjaka radimo na tome da u Tokiju stvorimo što sigurnije okruženje za sve učenike i sigurni smo da će Olimpijsko selo biti sigurno mesto za boravak – poručio je Bah.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime