pixabay.com
Foto: Ilustracija

Teheran i Moskva sarađuju po pitanju razvoja iranske avijacije, između zemalja su već postignuti neki dogovori na tom polju, izjavio je minisar odbrane Irana Amir Hatami.

– Imamo važne dogovore sa Rusijom u cilju razvoja iranskog Ratnog vazduhoplovstva – rekao je on, a prenela agencija „ISNA“.

Ministar je precizirao da Iran „ima sporazume o vojnoj saradnji sa Rusijom i Kinom u novoj fazi nakon ukidanja embarga na oružje prema Teheranu“.

Istovremeno, Hatami je istakao da „Iran ni u kom slučaju ne želi trku u naoružanju, koja će pretvoriti region u bure baruta“.

– Spremni smo da potpišemo vojni sporazum sa zemljama Persijskog zaliva radi uspostavljanja regionalne stabilnosti – dodao je.

Embargo na isporuke Iranu, kao i izvoz konvencionalnog oružja iz te zemlje, istekao je u nedelju, u 18. oktobra. Tada je navršeno tačno pet godina od stupanja na snagu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231, usvojene radi njegove podrške, čime je utvrđen odgovarajući vremenski period ograničenja.

Podsetimo, SAD su izašle iz tog Sporazuma, a u septembru ove godine američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim.

Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“. Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime