Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju regionalnog 25. Sajma privrede u Mostaru da se nada da će biti više iskrenosti u budućnosti, jednih prema drugima, u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

Za suživot

– Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer verujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo mnogo brže. I mislim da nismo lošiji od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori – istakao je Vučić.

Dodao je da nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.

– I postala je nekako tradicija da uvek uz gostoprimstvo naših domaćina možemo da se družimo, da razgovaramo o svim temama. Onda neretko gledamo ko će koga i kako za gušu, jer smo naučili ne da radimo zajedno uvek u regionu, već kako jedni protiv drugih da se borimo, a da se to uvek ne vidi direktno. Da to ni Evropljani ne vide, da ne otkriju, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe mnogo više, nego da svi zajedno uspemo i ja se nadam da ćemo to moći da promenimo – naglasio je on.

Inače, u 2023. godini, spoljnotrgovinska razmena Srbije i BiH bila je 2,99 milijardi evra, izvoz iz Srbije 1,96 milijardi, a suficit 954,2 miliona. Najvažnije što je Srbija plasirala na tržište BiH bili su mineralna goriva, plastika, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, gvožđe, čelik i žitarice.

Povezivanje naroda

Aleksandar Vučić je dan ranije doputovao u Mostar prvim letom Er Srbije od Beograda, a na mostarskom aerodromu avion je dočekan vodenim topovima i svečanom ceremonijom. Na aerodromu su bili predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Dragan Čović koji su dočekali srpskog predsednika. Vučić je tada rekao da će nova avio-linija puno značiti za povezivanje dva grada, za BiH i Srbiju, povezivanje naroda i poslovnih zajednica. Naveo je podatak da je povratna karta 104 evra, što je jeftinije od vožnje autom na ovoj relaciji, da let traje 40 minuta, da avion ima 108 mesta i da će Er Srbija leteti tri puta nedeljno, a Vučić veruje da će letovi u budućnosti biti svakodnevni.

– Siguran da će ova linija napraviti ogroman uspeh – istakao je Vučić, a Bojana Krišto je navela da je Mostar preko Beograda povezan sa više od 80 odsto i da je dobila podatak da je, dok još linije nisu bile otvorene, prodato više od 2.000 karata.

Vučić je razgovarao sa Krišto i Čovićem, a na Instagramu naveo da se oseća kao kod kuće.

Izvozna ponuda

U Nacionalnom paviljonu Srbije je 26 srpskih kompanija koje predstavljaju izvoznu ponudu. Na sajamskoj smotri na kojoj su kompanije iz 30 zemalja, izlažu na 300 kvm, a predstavljaju proizvode iz metalske, građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma. Te kompanije, inače, zapošljavaju više od 5.600 radnika.

Učešće na sajmu je bitno za srpske firme, jer je BiH jedan od naših najvažnijih partnera i druga izvozna destinacija za srpske proizvode, rekao je jedan od direktora u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

On je naveo da nastup sa širokim dijapazonom kompanija koje se bave različitim uslugama ili proizvodima omogućava da se Srbija u ekonomskom smislu predstavi na pravi način.

Susret sa Lajčakom

Aleksandar Vučić se u Mostaru sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i rekao da Srbija nastavlja sa odgovornom i ozbiljnom politikom očuvanja mira i stabilnosti, ali da nema povlačenja i kompromisa kada je reč o bezbednosti naroda i zaštiti nacionalnih interesa.

– Lajčak zna da ćemo se boriti na svakom mestu za svoj narod, zemlju i istinu. Drugu otadžbinu nemamo i ne možemo drugim putem – kaže on.

Pomoć matice

Aleksandar Vučić je sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom obišao Bileću i građanima poručio da će im Srbija pomoći.

– Pomoći ćemo i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda jednako važan, ma gde živeo. Neizmerno sam zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji – poručio je on, a načelnik opštine Veselin Vujović je naveo da će Srbija narednih dana doznačiti 500.000 evra Opštini Bileća, da bi izašla iz finansijskih problema.

1 COMMENT

  1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here