“Zakon o slobodi veroispovesti nije predmet sporazuma, ali…”

0
EPA/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Lideri tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori saopštili su da će vlada, ekspertska, biti formirana najdalje do 1. oktobra, predstavili njene principe i poručili da su sve manjinske stranke, pa i druge, dobrodošle.

Osnovni princip nove vlade biće borba protiv korupcije i organizovalog kriminala, poručili su lideri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić I Dritan Abazović.

Na direktno pitanje da li će biti predsednik ili premijer Crne Gore, Krivokapić je rekao da se o imenima razgovaralo, da su razmatrane sve opcije, ne želeći, međutim, da iznosi više detalja.

Poručili su da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

Kad je reč o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, Krivokapić je rekao da taj zakon nije deo Sporazuma, ali da misli da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen, a da je jedini problem to što usvojeni zakon ugrožava imovinu Crkve.

– Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači – kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da Sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

– Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore – istakao je Bečić.

Poštovaćemo, istakao je, Ustav, a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore.

Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

– Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima”.

Istakao je da sa novom vladom umire svaka manipulacija DPS-a.

– Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore – kazao je Abazović.

Krivokapić je rekao i da se nova vlada sprema za najgori scenario kada se radi o ekonomiji.

– 60 odsto nafte ide mimo legalnih tokova, možete zaključiti koliko je to novca. Moramo da imamo nove mere – kazao je Krivokapić.

On je kazao da misli da će ekspert biti na čelu vlade.

Nova vlada, istakao je, biće transparentna i nijedna informacija ne bi trebalo da bude tajna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here