Zakon protiv “skvotera” u Holandiji

0

U slučaju useljenja u napuštenu kuću bez dozvole vlasnika ili vlasti predviđena kazna zatvora od najmanje godinu dana, u slučaju primene sile kazna i do dve godine i osam meseci.

 

 

Međunarodni simbol "skvotera"

Takozvani "skvoteri" (od engleske reči squat – ilegalno zauzet prazan stan) ubuduće će morati u zatvor na najmanje godinu dana. Ukoliko u "odbrani svojih kuća ili stanova" budu primenjivali i nasilje, holandski sudovi će ih slati u zatvor i do dve godine i osam meseci, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

 

Ova odluka zaprepastila je holandsku "skvotersku" scenu. No dok je većina, kako navodi portparol policije u Amsterdamu, ostala mirna, bilo je i onih koji promene budućeg stanovanja nisu mogli samo tako prihvatiti. Tako su se na primer, prilikom usvajanja samog zakona u parlamentu, s tribina predviđenih za publiku čuli glasni uzvici negodovanja, a malo kasnije, u centru Haga, organizovane su demonstracije, prilikom kojih je došlo do sukoba između policije i skvotera, odnosno, svih onih koji u useljavanju u neku ionako praznu i nenastanjenu zgradu, ne vide ništa loše.
Nakon što je policija privremeno uhapsila stotinak protivnika novog zakona, od kojih su neki, u iščekivanju ove nove odluke, prenoćili na trgu pred zgradom parlamenta, demonstranti su se razišli.

 

 

Jedna od mnogih "skvoterskih" zgrada u Amsterdamu

Useljavanje u nenastanjene kuće, napuštene fabrike ili stanove i do sada je u Holandiji bilo zabranjeno. Ali od 60-tih godina prošlog veka, vlasti su ovakve "akcije" najčešće tolerisale ukoliko je neka zgrada najmanje šest meseci bila napuštena, a novi "stanari" se ponašali relativno mirno.

 

I dok u početku ovakvih slučajeva "useljavanja" i nije bilo tako puno, s vremenom se, pogotovo u Amsterdamu razvio čitav "skvoterski pokret". Ovakav oblik stanovanja naročito su koristili studenti i uopšte mladi ljudi bez ili s malim primanjima.

Isto tako, upravo zahvaljujući njima, odnosno njihovom verbalnom otporu i demonstracijama sprečeno je planirano rušenje čitavih istorijski važnih delova Amsterdama.

No, kako je u poslednje vreme ovakvih sukoba bilo sve više i više – pre svega s policijom koja je stajala na strani nekog investitora koji je zahtevao "iseljenje" stanara, holandskoj vladi, koja ionako postaje sve konzervativnija, a sve manje "ležerno i holandski tolerantna" nije preostalo ništa drugo nego da donese ovakav zakon, istakao je nemački radio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here