Tanjug

Zamenik komandira karaule Košare Saša Radojević izjavio je da se NATO agresija nije mogla izbeći, ali da je najvažnije znati da srpska vojska nije ni pobeđena ni poražena.

Radojević je istakao da su se svi nadali da je mir na vidiku, i da će se situacija tamo srediti, još kada je potpisivan sporazum Milošević-Holbruk.

– Međutim bili smo prevareni, ušli su posmatrači koji su imali za zadatak da pripreme akciju i ojačaju privremene vojske Kosova. Ono što je najvažnije znati jeste da naša vojska nije ni pobeđena ni poražena. Da biste jednu vojsku pobedili, morate da je vojnički pobedite, a drugo to znači da vojska mora da preda oružje i da njena vlada potpiše kapitulaciju – rekao je Radojević.

Kako kaže, danas je ponosan pripadnik jedne male i ponosne vojske.

General u penziji Stanko Vasiljević kazao je da je na sastanku vrhovnog saveta odbrane doneta odluka da treba preduzeti sve da se konflikt reši mirnim putem, a, ukoliko ne bude tako, da se pristupi odbrani zemlje. Vasiljević je komentarišući razaranje i agresiju NATO alijanse na SRJ, rekao da su postojala dva scenarija, prva da to bude kratka vazdušna intervencija u trajanju od 72 sata, a druga da bude duža akcija.

– Prva varijanta je bila da se dejstvuje samo na teritoriji KiM, a druga po celoj teritoriji SRJ – rekao je Vasiljević.

Bivši predsednik Izvršnog odbora KiM Zoran Anđelković rekao je da je zločina protiv Srba i Albanaca na KiM bilo i mnogo ranije od 1999. godine.

– 24. marta je bila skupština Srbije gde smo usvojili izveštaj iz Rambujea. Već popodne smo imali sednicu sa čelnicima u Prištini kako bi se ljudi snadbeli osnovnim životnim namirnicama. Sedeli smo u sali kada je pala prva bomba. To je psihološki teška situacija, ali u tom trenutku borite se iz dana u dan – rekao je Anđelković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here