Ž. Marković
Veselo: Zajedničko kolo u centru Vražogrnca

U Vražogrncu kod Zaječara 11. i 12. avgusta 2023. održana je 39. smotra narodnih običaja pod imenom “Vražogrnački točak”. Prvo veče bilo je veče koreografskog folklora, a posetioci su imali priliku da vide umeće KUD-ova koji su prikazali deo bogatog nasleđa srpskog naroda kroz igru, pesmu i svirku. Nastupali su ” folklorni ansambli “Šumadija” iz Vlaške, Dečji GFA “Zo-Ra” iz Zaječara, “Sloga” iz Vražogrnca, “Zoran Gajić” iz Rgotine, “Čarapani” iz Kruševca, “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora kod Zaječara. Drugo festivalsko veče je bilo takmičarskog karaktera. Učestvovali su KUD-ovi: “Sloga” iz Vražogrnca, “Božur” iz Zvezdana, “Markov Kamen” iz Valakonja-Bukovo, “Dragan Živković” iz Malog Izvora kod Boljevca i “Vuk Karadžić” iz Osipaonice. Program izvornih grupa je pratio selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije, etno koreolog Zoran Katić. Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar, suorganizator Turistička organizacija grada Zaječara, Mesna zajednica Vražogrnac, a pokrovitelj grad Zaječar. U centru sela bili su štandovi sa starim narodnim jelima koje su spremale domaćice iz Vražogrnca i Kukljina, a drugog dana sabora je bilo i takmičenje u spremanju pasulja u konkurenciji šest ekipa.

KUD Sloga iz Vražogrnca

– Večeras ima šest takmičarskih udruženja a u revijalnom delu će nastupati folklorna sekcija Društvo Roma “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara kao i gosti iz sela Rabrovo kod Vidina iz susedne Bugarske. Ovom prilikom bih se zahvalio svim učesnicima koji su došli da pokažu svoje umeće kroz igru i pesmu – kaže Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD “Sloga” iz Vražogrnca.

Član KUD-a “Vuk Karadžić” iz Osipaonice

U Gornji Milanovac na Republički Sabor narodnog stvaralaštva kvalifikovali su se KUD “Vuk Karadžić” iz Osipaonice sa kompletnim programom i KUD “Sloga” iz Vražogrnca sa igrama.

Martin Filipović iz Vražogrnca, najbolji u nošenju točka

Tradicija trajanja

Drugi put na manifestaciji je KUD “Vuk Karadžić” iz Osipaonice. Dušan Marjanović, umetnički rukovodilac kaže da su izvodili igre iz Donje Jasenice i prikazali običaj Belih Poklada u tom kraju.

Ansambl “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara

– Naše udruženje postoji od 1946. godine i imamo 160 članova u više igračkih sekcija – kaže Dušan, a Mališa Živković, predsednik KUD “Markov Kamen” kaže da je ovaj ansambl nastupio sa izvornim igrama iz Crne Reke. Krenuli su kao folklorno društvo 1983. godine i danas ima 30 stalnih članova. Borka Veljković iz Vražogrnca, penzionerka bavi se heklanjem i vežanjem goblena i 30 godina sprema etno jela, kaže pomalo zaboravljena: pohovane koprive, pohovani luk, prženi štir.

Etno udruženje Kukljinsko prelo

Kačamak iz Kukljina

– Mi smo društvo koje čuva tradiciju i bori se za identitet srpskog naroda, kroz običaje i manifestacije širom Srbije. Spremamo nacionalna jela, posebna atrakcija je kačamak koji se sprema u našem kraju na manifestaciji “Vodeničarski dani” svakog leta u Kukljinu. Bili smo na kulturnim smotrama u Kuzminu, Rekovcu, Aleksincu, Brusu, pobednici smo Poljoprivrednog sajma u Toljevcu, prvo mesto za etno postavku, treće za slavski kolač i prvo za najbolje spremljen kačamak. Naše udruženje broji 33 člana – izjavila je Violeta Petković, predsednica Etno udruženja Kukljinsko prelo iz Kukljina kod Kruševca.

KUD Božur iz Zvezdana

Česlanje u nasledstvo

KUD “Dragan Živadinović” iz Malog Izvora

Bojan Pavlović iz Nikoličeva jedan stari zanat čuva od zaborava, kao deo porodične tradicije.

KUD Markov kamen iz Valakonja – Bukovo

– Rezbarenjem ili česlanjem se bavim se 20 godina. To sam učio od pradede, on je nekad bio majstor i išlo je s kolena na koleno. Krenuo sam prvo od varjače, a kasnije kada sam se usavršio radio sam i puške, kubure kao suvenir, razne instrumente, daske za serviranje, oklagije. Koristim nekoliko vrsta drveta: orahovinu, lipu, crvenu vrbu, klenovinu, koja se koristi za kuhinjske predmete. Uradio sam i jednu violinu od orahovine, koja služi za predjelo ili posluživanje kolača, a može i kao suvenir da se okači na zid. Jedini u istočnoj Srbiji se bavim ovim unikatnim tradicionalnim radom – kaže Bojan.

Dragan Milosavljević, najbolji u kuvanju pasulja

Kuvanje u srcu

Dragan Milosavljević iz Vražogrnca, osvajač prvog mesta na ovoj manifestaciji, kaže da na ovakvim smotrama učestvuje iz ljubavi. Ne voli da se takmiči, ali voli da kuva.

– Pre nekoliko godina osvojio sam prvo mesto na Kusjaku kraj Negotina pored Dunava i eto danas i ovde. Učio sam da kuvam pasulj od babe. Ona je bila majstor i ja sam svaki put po nešto krao od nje i tako sam nastavio do danas. Nije tajna šta se sve stavlja u kotlić, više je tajna kad stavljaš i koliko kojih sastojaka. Normalno prva voda mora da se baci, onda se dva puta stavlja luk, ide domaća paprika sušena. Inače, pasulj se kuva od dva i po do tri sata – kaže Dragan Milosavljević.

Zdravičar: Vlasta Bačilović i Nenad Petković

Pobednici u sportskom takmičenju

Nošenje balvana

1.Nikola Ramić 09.90 sek

2.Veljko Minić 09.92 sek

3.Dimitrije Jović 10.56 sek

Kotrljanje točka – devojke

1.Selena Selimović 00.43.18 min

2.Miliča Ćurčija 00.45.95 min

3.Aleksandra Colović 01.09.93 min

Nošenje točka – muškarci

1.Martin Filipović 09.44 sek

2.Mihael Auer 10.55 sek

3.Andrija Milenković 10.61 sek

Kotrljanje rol bale

1.Dimitrije Jović i Milica Ćurčija 15.56 sek

2.David Georgijev i Danijela Rašić 15.85 sek

3.Martin Filipović i Sara Ivković 17.77 sek.

Najbolji skuvani pasulj

1.Dragan Milosavljević – Vražogrnac

2.Gordana Pavlović – Zaječar

3.Zorica Simonović – Zaječar

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here