EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Politički analitičar Visar Zani ocenio je za Kosovo onlajn da je ukrajinsko priznavanje Kosova komplikovan proces povezan sa geopolitičkim dešavanjima u regionu i svetu, ali da zasluge neće imati ni Ukrajina, ni Kosovo, jer će to biti politička odluka SAD i Evropske unije.

– Neki signali mogu uticati na to da se zvanični Kijev podstakne da prizna nezavisnost Kosova, ali to se neće dogoditi zbog snage Kosova, već isključivo uz podršku SAD i zemalja EU koje žele da na taj način prenesu političku poruku da je realnost Kosova mnogo drugačija od one u kojoj su trenutno Rusija i Ukrajina –  ističe Zani.

Naglašava da već postoje pomaci, a da je suštinski nebitno da li će Ukrajina priznati Kosovo sada ili po okončanju rata sa Rusijom.

– Postoje pozitivni pomaci u pogledu priznanja od strane Ukrajine. Za to je potrebno mnogo rada i mnogo posvećenosti svetske diplomatije kako bi se to i dogodilo. Možemo da dobijemo priznanje, a da li će do njega doći sada ili posle rata u Ukrajini jeste pitanje. Ali, doći će do relaksacije odnosa i komunikacije zato što je Kosovo bilo veoma angažovano i u potpunosti podržalo Ukrajinu u ratu sa Rusijom – naglasio je Zani.

Prema njegovim rečima, Ukrajina to na izvestan način i sada pokazuje i pored činjenice da ima problema sa teritorijalnim pretenzijama Rusije.

– Ali, te pretenzije Rusije nemaju veze sa Kosovom. Kosovo je jedinstven slučaj koji se potpuno razlikuje od ruskog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine –  naveo je Zani.

Zbog toga je, naglašava, krajnje nevažno što u ovom trenutku ambasadori Ukrajine u Tirani i Beogradu nemaju usaglašene stavove.

– Jedan ambasador na neki način ima pozitivne signale u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, dok ambasador Ukrajine u Srbiji ostaje u prošlosti i uverava Beograd da nema konkretnih poteza ili namere da ova zemlja prizna nezavisnost Kosova – zaključio je Zani.

5 COMMENTS

  1. Да глумац би то урадио сигурно
    Да нема земаља које ће
    Одмах признати
    Све исцрпљене делове украјине.

    🇷🇺☦️🇷🇺
    СЛАВА РУСИЈИ

  2. Da glumac bi to uradio sigurno
    Da nema zemalja koje će
    Odmah priznati
    Sve odcepljene delove ukrajine.

    🇷🇺☦️🇷🇺
    SLAVA RUSIJI
    Reply

  3. Glumac to moze da uradi ali bi zato za uzvrat dobio odgovor priznanje Krima i tri ostale oblasti pod kontrolom Rusije.

  4. Косово је Србија и нема никакве везе са Украјном и Русијом…

  5. Sigurno da ce ukrajina ako bude postajala morati po diktatu Amerike priznati laznu drzavu kosovo kao sto su morale uraditi mnoge zemlje i mnogi vladari su to priznali po demodiktaturi Amerike morali priznati laznu drzavu kosovo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here