Pexels

Danas postoji toliko varijacija pice da bi bilo jako teško pronaći nekog ko može da kaže da ne voli ovo čuveno italijansko jelo. Predstavljamo vam neke zanimljive činjenice o slavnom specijalitetu, pokušajte da ne ogladnite dok čitate.

Najskuplja pica na svetu

Najskuplja pica na svetu košta neverovatnih 12.000 dolara. Da, dobro ste pročitali.

Picu koja nosi ime Luj XIII osmislio je poznati pica majstor Renato Viola za odabranu publiku u gradu Salerno, drugom gradu po veličini u italijanskoj pokrajini Kampanija. Jasno je da nije reč o običnom jelu. Sastojci su retki i ekskluzivni, a testo za picu se sprema puna tri dana.

Testu, koje se pravi od organskog arapskog brašna i posipa ružičastom solju sa reke Mari u Australiji, potrebno je čak 72 sata da naraste pre nego što bude spremno za pečenje. Nakon 72 sata, Viola u društvu još jednog kuvara i jednog somelijera, donosi testo na kućnu adresu poručioca i nastavlja pripremu pice.

Očekivano, nadevi za ovu picu su unikatni, drugačiji i oblini – tri retke vrste kavijara, norveški jastog i sedam vrsta sira. Pica se servira uz šampanjac i najskuplji konjak na svetu Luj XIII.

Amerikanci vole picu više od Italijana

Iako je pica originalno italijansko jelo, u Sjedinjenim Državama je izgleda više vole nego u domovini. Čak, moglo bi se reći da su Amerikanci potpuno “ludi” za picom.

Prema istraživanjima, Amerikanci u proseku pojedu 350 kriški pice svake sekunde. To je ekvivalent oko 100 hektara pice dnevno i 21.000 kriški u minutu. Čak 36% Amerikanaca jede picu za doručak.

Takođe, istraživanje koje je obavio “Mintel”, pokazuje da 93% Amerikanaca koji jedu picu naruče je bar jednom mesečno. Omiljena pica u SAD je tzv. peperoni pica – više od 36 odsto pica koje se naručuju u picerijama širom SAD su pice sa feferonima.

Najviše pica u SAD naručuje se tokom “Super Bowla”, finala NBA, Noći veštica, dan pre Dana zahvalnosti i Nove godine.

Najveća i najduža pica na svetu

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveća pica koje je ikad napravljena imala je ukupnu površinu od 1.261,65 metara kvadratnih. Pripremili su je 2012. godine Dovilio Nardi, Andrea Manoči, Marko Nardi, Mateo Nardi i Mateo Đianote. Pica je nazvana “Otavija”, kao omaž prvom rimskom caru Oktavijanu Avgustu. “Otavija” je bila 100% bez glutena.

Kada je reč o najdužoj pici na svetu, Ginisova knjiga rekorda zabeležila je rezultat od 1.930,39 metara. Reč je o pici koja je napravljena 10. juna 2017. godine u SAD.

Million dolara za dostavu pice u svemir

Ruskoj svemirskoj agenciji je 2001. godine plaćeno više od milion dolara za isporuku pice na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ruski kosmonaut Jurij Usačov imao je čast da bude prva osoba koja je primila dostavu pice dok je bila u orbiti.

Niko ne zna kako je nastala reč pica

Reč “pica” prvi put je dokumentovana oko 997. godine nove ere u Gaeti, u Italiji. Posle toga ime je počelo da se širi na različite delove centralne i južne Italije, ali niko ne zna kako je nastala reč pica.

Pojedine teorije sugerišu da je reč potekla od latinskog pinsere, što znači lupati. Drugi etimolozi sugerišu da je to povezano sa lombardskom rečju bizzo ili pizzo, što znači zalogaj.

II svetski rat je pomogao da pica postane popularna

Pre Drugog svetskog rata picu su uglavnom jeli Italijani i italijanski imigranti u inostrastvu. Tokom okupacije Italije, savezničke trupe su počele da jedu lokalnu hranu kako bi dopunile ponekad sve manje obroke. Lokalni pekari jedva su mogli da prate potražnju američkih vojnika za picom, a kada su se posle rata vratili kući, ljubav prema pici su poneli sa sobom.

Prva zamrznuta pica pojavila se 1962. godine

Totino’s, koji je počeo kao Totinova italijanska kuhinja, prva je kompanija koja je ponudila smrznutu picu 1962. godine. Očigledno je i prilično dobro prošla, s obzirom da su kasnije mnoge firme počele da je prave.

Prva picerija u Severnoj Koreji otvorena je 2009. godine

Iako pica već decenijama vlada svetom, prva picerija u Severnoj Koreji otvorena je tek 2009. godine i to zahvaljujući činjenici da Kim Džong-il, bivši lider te zemlje i otac Kim Džon Una, voleo ovaj specijalitet.

Kim Džong-il je navodno poslao kuvare iz Pjongjanga u Napulj i Rim da usavrše svoje obrazovanje i nauče da prave pravu italijansku picu pre svečanog otvaranja u martu 2009. godine.

Jedna od prvih dokumentovanih internet kupovina je pica

Peperoni pica sa pečurkama i ekstra sirom. Ovo je bila jedna od prvih zabeleženih kupovina preko interneta 1994. godine.

Sladoled, parfem i kondomi sa ukusom pice

Pošto očigleno ljudi ne mogu da se zasite svoje omiljene hrane, na tržištu se pojavilo mnogo proizvoda sa ukusom pice. Tako se mogu pronaći različiti proizvodi poput čipsa, sladoleda, piva, e-cigareta, pa čak i kondoma sa karakterističnim ukusom koji podseća na picu. U SAD je kratko bio dostupan i parfem sa mirisom pice.

1 COMMENT

  1. Pica vuče poreklo iz Egipta. I u stvari to je vrsta prekrivenog testa. Tek posle mnogo vremena, kad je dospela u Italiju postala je to sto mi danas poznajemo kao Pizza. Prvobitno je to izgledalo nesto kao Pide iliti turska pizza!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here