EPA-EFE/YAUHEN YERCHAK
Aleksandar Lukašenko

“Zapad, na čelu sa SAD, deset godina je pripremao današnje proteste u Belorusiji”, izjavio je predsednik republike Aleksandar Lukašenko.

– Hajde da odmah skinemo sve maske i imenujemo te igrače. Na nivou globalnih centara, to su, pre svega, SAD, konkretno, njihova mreža fondova za podršku demokratije – rekao je Lukašenko.

On je naglasio da su u Evropi na tome radili njihovi sateliti: Poljska, Češka, Litvanija, Češka i Ukrajina.

Po njegovim rečima, Češka je postala resursna baza, Poljska inkubator medijskih kanala i platformi za alternativna tela u egzilu, Litvanija – rušilac belorusko-evropskih odnosa, a Ukrajina – ispostava za političke provokacije.

– Jasno vidimo subjekte ovog procesa, njihove vodiče i pomagače. Taktika organizatora je pravljena po klasičnom američkom udžbeniku obojenih revolucija – izjavio je Lukašenko.

Suviše revnosne periferije

Predsednik Belorusije se uzda u „razboritost stare Evrope“ i pretpostavlja da će Evropska unija „obuzdati svoje previše revnosne periferije“.

– Poslednjih godina smo se odvikli od neprijateljske politike naših suseda. Ali njihova antibeloruska suština nije nigde nestala i manifestovala se u potpunosti. I više od toga – došlo je do napada na naš suverenitet pa čak i teritorijalni integritet – rekao je beloruski lider.

Reformisanje izbornog zakonodavstva

Lukašenko je dodao da je neophodno reformisati izborno zakonodavstvo u Belorusiji.

– Neophodno je unaprediti naše biračko pravo. Na predsedničkim izborima, na parlamentarnim izborima otkrivene su brojne rupe koje koriste nesavesni kandidati i njihovi pomoćnici – istakao je beloruski lider.

On je dodao da su pola godine pre predsedničkih izbora u Belorusiji „na parlamentarnim izborima testirane tehnologije destabilizacije“. Predsednik je predložio novi nivo interakcije sa društvom – lokalne platforme za dijalog.

Takođe je optužio nezavisne medije i naloge na Telegramu, „jer su činili sve da unište poverenje naroda u državu“.

Šef države je danas imao sastanak sa najznačajnijim političkim činiocima u zemlji, gde je govorio o erama određenih država da destabilizuju situaciju u republici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime