EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Volja crnogorskog naroda, većinski je bila na strani opozicije, a sada ih čeka razgovor sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, koji treba da im poveri mandat za sastav nove vlade. Dok se o kohabitaciji, odnosno podeli vlasti šefa države i tri pobedničke opozicione liste uveliko priča, Đukanović i njegov DPS jasno stavljaju da nisu voljni da odu s vlasti. Posle sastanka sa tradicionalnim partnerima, u pokušaju da namaknu većinu pozvali su Građanski pokret URA, iako je lider te grupacije Dritan Abazović rekao da će poštovati volju građana, a Đukanovića nazvao “Lukašenkom sa Balkana”.

Rezultati izbora su čisti kao suza, kaže za “Vesti” Vladimir Pavićević iz koalicije Mir je naša nacija i ističe da su tri opozicione liste pobedile, da je DPS posle 30 godina razvlašćen i da nema mogućnost da spreči formiranje demokratske vlade.

– Tradicije Crnogoraca su takve da ko izgubi treba odmah da čestita pobedniku. Bilo bi crnogorski i čojski da gospodin Đukanović bez dvoumljenja i javno čestita pobednicima na izborima i da u najkraćem roku za mandatara nove reformske vlade predloži kandidata koji bude imao podršku tri pobedničke liste – kaže on.

Ne postoji, prema rečima Pavićevića, mogućnost ni institucionalna, ni vaninstitucionalna, da se spreči formiranje nove demokratske vlade.

– Stvar je rešena, razvlastili smo Đukanovića i Crnu Goru ćemo da usmerimo ka punoj primeni velikih ideala vladavine prava, slobode, jednakosti i napretka – poručio je on, podsetivši da je, posle izbora, EU pozvala da se brzo formira nova demokratska, reformska vlada.

Očito je, kaže Pavićević, da je Đukanović delovanjem u poslednje dve godine izgubio uporišta na Zapadu i da niko više u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Parizu i Londonu nije zainteresovan za partnerstvo sa njim.

Niko u ovom trenutku, bez obzira na to ko bio predsednik, ne može da protivreči volji naroda koja je najvažnija, poručio je Zdravko Krivokapić, nosilac liste koalicije Za budućnost Crne Gore. Novica Stanić, predsednik Pokreta za Pljevlja, koji je bio deo te koalicije na izborima, ističe za “Vesti” da nema sumnje da Đukanović neće predati vlast bez “nekog belaja”. Stanić ukazuje i da je Slobodana Miloševića rušio Zapad koji je sada Milu Đukanoviću uskratio podršku.

– Mila je srušio narod na izborima, onda kada je poverovao da je bog i udario na SPC. Tada je sebi potpisao kraj i treba da ode dostojanstveno – kaže Stanić.

Na naše pitanje veruje li da će Đukanović prihvatiti da deli vlast sa vladom koju bi sastavila dosadašnja opozicija, on odgovara da bi po zakonu trebalo da prihvati tu kohabitaciju i da se tranzicija vlasti obavi mirno. Napominje da ta kohabitacija Đukanoviću, koji ima mandat predsednika još nepune tri godine, neće biti laka.

– Ima još jednu varijantu: da pokupi prnje i ode iz zemlje, jer ako sačeka usvajanje zakona o lustraciji i poreklu imovine, zna se gde će završiti – kaže Stanić.

Konfrontacija sa SAD i EU

– Milo Đukanović je odavno započeo konfrontaciju sa Zapadom, što je posebno bilo vidljivo nakon javnih ocena ambasadorke SAD u Crnoj Gori da nema sumnje da endemska korupcija usporava evroatlantske integracije. U izveštajima evropskih institucija ponavljaju se kritike o izostanku rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u pravosuđu, kao i u slobodi medija – kaže Vladimir Pavićević.

Tužno i ružno

– Nema tužnije slike od one kada Đukanovićeve pristalice viču “ne damo državu”, a ne brane nju, već privilegije i basnoslovne račune Mila Đukanovića. Što se duže održavao na vlasti,to će njegov odlazak biti ružniji – smatra Novica Stanić (na slici).

Uhapšena članica DPS-a

Milena Orlandić, koja je u ime DPS-a vršila uvid u izborni materijal podgoričke Opštinske izborne komisije, uhapšena je jer je pokušala da skloni dva kontrolna kupona biračkih mesta kako se ne bi slagali sa brojem glasačkim listićima. Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici izdat je nalog da bude lišena slobode zbog osnova sumnje za krivično delo uništavanje dokumenata o glasanju.