E.V.
Ulazak u Zapadnu Australiju samo uz specijalnu dozvolu

Sve australijske države i teritorije, izuzev Zapadne Australije, prihvatile su da će razmotriti model otvaranja unutrašnjih granica koji će zabrane ograničiti samo na oblasti koje se smatraju za žarišta virusa korona.

Sporazum je postignut na sastanku Nacionalnog kabineta s ciljem da se najkasnije do Božića po gregorijanskom kalendaru (25. decembar) stanovništvu omoguće putovanja između država i teritorija.

Savezni premijer Skot Morison saopštio je da su svi, osim Zapadne Australije, prihvatili njegov predlog, koji podrazumeva sprovođenje plana čak i ukoliko ne postoji konsenzus na državnom (teritorijalnom) nivou.

– Australija je toliko raznolika da neće biti moguće da svaka državna vlast u svakom trenutku ima isti stav po istom pitanju. Ovako ćemo umesto tvrdih graničnih propisa imati izvodljiv koncept po kojem ćemo zajednički određivati žarišta i na taj način omogućiti da većina ljudi može da se kreće iz države u državu. Želimo da ovakav sistem što pre počne da funkcioniše – kazao je Morison.

S ovakvim planom nije se složio jedino premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan. On je istakao da je još rano za popuštanje graničnih restrikcija, ali je naveo i da sa ekonomske strane u Pertu još ne moraju da žure s konceptom koji su prihvatile sve ostale države i teritorije.

– Vrlo jasno sam rekao saveznom premijeru da u ovom trenutku Zapadna Australija neće prihvatiti da tvrde granične restrikcije zameni modelom koji će podrazumevati samo zabranu putovanja za žarišta virusa – rekao je Mekgauan. – Takođe, za razliku od drugih država i teritorija, Zapadna Australija trenutno nije u recesiji i zbog toga nema potrebe da prerano otvaramo granice. Ukoliko ishitreno donesemo takvu odluku, ishod bi mogao da bude smrtonosan, što bi onda dovelo i do ekonomske devastacije.

Premijer Zapadne Australije je takođe istakao da ovim potezom njegova vlada u stvari podupire australijsku ekonomiju, iako mnogi smatraju da joj držanjem zatvorenih granica u stvari šteti.

– Šta oni misle, odakle dolazi novac u državnu ekonomiju? Dolazi iz Zapadne Australije i zato zahtev da odbacimo naše granične restrikcije nije ni u njihovom interesu – rekao je Mekgauan.

Skot Morison se složio sa odlukom vlasti u Zapadnoj Australiji.

– Oni trenutno imaju drugačije okolnosti i postavili su drugačiji plan za izlazak iz COVID-krize, što mi prihvatamo. Nastavićemo da radimo zajedno na rešavanju situacije i vrata ostaju širom otvorena za Zapadnu Australiju, da se uključi u zajednički model kad god bude spremna na to – istakao je Morison, uz napomenu da će do pronalaska vakcine morati da se živi po drugačijim normama, te da to može da potrae i nekoliko godina.

Iako su se sve ostale jurisdikcije složile da prihvate predlog saveznog premijera, odbijena je definicija “žarišta” koju je predložio vršilac dužnosti glavnog zdravstvenog zvaničnika na saveznom nivou.

Naime, predlog Pola Kelija bio je da se za žarišta smatraju urbane oblasti koje tri dana zaredom imaju deset i više novih slučajeva virusa korona prenetih unutar zajednice, odnosno regionalne oblasti koje takođe tri uzastopna dana beleže najmanje tri nova lokalno preneta slučaja zaraze.

Ovaj model je trenutno na razmatranju i biće modifikovan u dogovoru sa sedam jurisdikcija koje su prihvatile da do 25. decembra otvore unutrašnje granice.

Zeleno svetlo i za Novi Zeland?

Australija će uskoro dozvoliti ulazak u zemlju građanima Novog Zelanda. I u ovom slučaju će biti primenjen model “žarišta”, odnosno samo osobe koje žive u oblastima gde postoji značajnije prenošenje zaraze unutar zajednice neće moći da putuju u Australiju. Međutim, kako je naveo premijer Morison, to ne znači i da će Oziji moći da putuju na Novi Zeland.

– O tome odlučuje premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern – rekao je Morison, dodajući da ako nema COVIDA u Kvinslendu ili u Krajstčerču, on ne vidi razlog zašto stanovnici ovih delova Novog Zelanda i Australije ne bi mogli da putuju, recimo u Sidnej.

Upozorenje navijačima

Čelnici AFL lige odlučili su protekle nedelje da se veliko finale prvenstva u “futiju” održi 24. oktobra u Brizbejnu. Međutim, premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan upozorio je navijače Vest Koust Iglsa iz Perta da dobro razmisle pre nego što kupe kartu za finale. Naravno, pod uslovom da se njihov tim plasira u borbu za titulu.

– Svi koji budu želeli da idu na veliko finale AFL moraće da pošalju zahtev za izuzeće od zabrane putovanja. Međutim, to ne znači da će posle moći da se vrate nazad u Zapadnu Australiju. To je rizik koji prihvatate ako odlučite da idete na finale – rekao je Mekgauan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here