Tanjug
Premijer Republike Srpske Radovan Višković

Odluka Evropske komisije da svih 300 miliona evra pomoći za infrastrukturne projekte prosledi Federaciji BiH, a da Republika Srpska ne dobije ništa, u Banjaluci je ocenjena kao potvrda da Brisel na licemeran način deli Bosnu, ali i da je to novi vid pritisaka na RS.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH objasnili su da je takva odluka doneta jer projekti koje je prijavila Srpska “nisu ispunili kriterijume”.

– Za najnoviji investicijski paket u okviru Evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan na odobrenje je poslat veoma mali broj projekata iz RS, a i oni koji su poslati nisu ispunili potrebne kriterijume za finansiranje – poručeno je iz Delegacije.

U Banjaluci, pak, smatraju da je na delu perfidna igra Brisela. Naime, kao projekat koji nije “ispunio kriterijume” označen je i deo auto-puta 5c kroz Srpsku, što je važna priča ne samo za BiH, nego i za celu Evropu imajući u vidu da taj auto-put treba da bude deo evropske mreže. Zvaničnici u Banjaluci kažu da EU deli BiH arogantnim odlukama, ali da će Srpska nastaviti da vodi svoju politiku. Postavljaju i pitanje na koji način EU misli da implementira odluku bez zajedničkih odluka u Sarajevu.

– Zar misle da će neko iz Republike Srpske prihvatiti takav ponižavajući odnos prema samoj Srpskoj – pitaju iz Banjaluke.

Konačnu reč o projektima koji se finansiraju iz sredstava EU, bez obzira na kojoj teritoriji se sprovode, moraju dati institucije na nivou BiH, a to znači da konačne odluke nema bez srpskih glasova. Premijer Srpske Radovan Višković ukazao je na tu činjenicu istakavši da neće biti odobreni projekti za FBiH ako budu opstruisani oni za Srpsku.

– Neće se odobriti Koridor Pet ce u FBiH ako nema odobrenja projekta Koridora Pet ce u Srpskoj. Dakle, neće to biti verifikovano ni u parlamentu BiH ni u Predsedništvu BiH – poručio je Višković.

Kazna ili pokušaj?

Radovan Višković kaže da mu nije poznato da li neko nekoga kažnjava ili to pokušava.

– Ima takvih naznaka, ili se između redova može pročitati i takav odnos. Ali moram da vam kažem, ovo je BiH i ne može EU birati hoće li malo da pomogne Sarajevo, a neće Banjaluku. Odobravanje projekata u celosti ide putem Parlamentarne skupštine i Predsedništva BiH. Neće biti selektivno verifikovani projekti koji se odnose samo na jedan entitet, a ne odnose na čitavu BiH – rekao je Višković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here