EPA/Sergei Chirikov
Vladimir Putin i Sergej Lavrov

Zapadne zemlje razumeju samo silu, stoga će Rusija biti primorana da preduzima mere kao odgovor na ograničavanje rada ruskih diplomatskih predstavništava u zapadnim zemljama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Evropske zemlje, kao i SAD i Kanada, jednostavno su prekinule sa nama sve veze. Jedina tema o kojoj se na neki način razgovara su pitanja povezana sa funkcionisanjem naših diplomatskih predstavništava – naših ambasada, generalnih konzulata kojima stvaraju ogromne prepreke za normalan rad, počev od bankovnih transfera pa sve do osiguravanja bezbednosti naših teritorija u skladu sa obavezama koje te zemlje imaju“, rekao je Lavrov, govoreći u okviru Međunarodne izložbe-foruma „Rusija“.

Kako je istakao, zbog toga je Rusija primorana da „preduzima recipročne mere jer takav je zakon u diplomatiji“.

„I mi njima stvaramo tehničke poteškoće za funkcionisanje njihovih ambasada. To nije naš izbor, ali sa njima se ne može drugačije razgovarati. Oni razumeju samo silu, odgovor istom merom“, konstatovao je Lavrov.

Nema pregovora – nema poteškoća

Na pitanje sa kakvim se poteškoćama susreo tokom pregovora sa predstavnicima evropskih država 2023. godine, Lavrov je rekao:

„Znate, nije bilo poteškoća jer nije bilo pregovora i, zapravo, mi im ne težimo“.
Pored toga, Lavrov je podsetio da je u Briselu usvojen poseban dokument koji zabranjuje svim diplomatama EU u Rusiji da pozivaju ruske predstavnike i prisustvuju ruskim prijemima.

„Mada, odavno ih nigde ne zovemo, jer ni oni naše diplomate ne udostoje takve časti. Čak je rečeno da evropske diplomate koje rade u drugim zemljama treba da obaveste vlasti tih zemalja da prilikom zvaničnih prijema ni u kom slučaju ne smeste Evropljane pored ruskih diplomata. To je već bolest, ne znam ni kako to da nazovem, ali to sigurno nije normalno“, ocenio je Lavrov.

Takođe je kazao da Rusija danas ogroman deo pažnje posvećuje zemljama svetske većine koje su otvorene za saradnju sa Moskvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here