Zapad vraća 20.000 kosovskih emigranata

0

Beta/AP/L. B.
Nema azila za imigrante sa Kosova i Metohije
 

Procenjuje se da je tokom 2014. godine u inostranstvo ilegalno, bez potrebnih putnih isprava, otputovalo više od 20.000 građana sa Kosova. Emigranti koji su otišli u inostranstvo u potrazi za boljim životom stvaraju svima troškove jer zemlje članice EU neće davati azil zato što smatraju da ne postoji nijedan razlog za ilegalno emigriranje u zemlje EU.

Ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelika Fic kaže da će Berlin odbiti sve zahteve kosovskih državljana za azil u toj zemlji.

Ambasada Kosova u Nemačkoj kontaktirala aviokompanije od kojih je tražila da joj naprave ponudu za transport hiljadu emigranata iz Nemačke na Kosovo. Nije poznato da li je izabrana kompanija, ali je poznato da će račun biti plaćen iz kosovskog budžeta.

Krajem prošle godine Eurostat je objavio da je samo te godine sa Kosova otišlo 14.000 stanovnika. Odlazak se intenzivirao krajem godine, a mediji su zabeležili na desetine autobusa koji su gotovo svakodnevno odlazili iz opština Štimlje i Đakovica sa kartom u jednom pravcu.

Više hiljada mladih Albanaca i Aškalija, uglavnom iz opštine Uroševac, otišlo je u nepoznato, a samo iz sela Miraš emigriralo je više od 60 porodica. Za dva dana 70 Aškalija napustilo je selo Rogovo kraj Đakovice, jer kako kažu, političari ih posećuju samo kada im trebaju glasovi, a potom se ne brinu za njihovu sudbinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here