Tanjug
Skupština Srbije

Bivši ministar inostranih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da Zapad održava trougao Bosna–Kosovo–Srbija sa najvažnijim ciljem da Beograd disciplinuju i vrate u pređašnje, poslušno, stanje.

Jovanović navodi da je cilj da Srbija bude kriminalizovana i oslabljena i na taj način da bude rešen problem na Balkanu.

– Zapad to radi paralelnim akcijama napadajući Dodika koji traži da se vrate oduzeta ovlašćenja koja je imala Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu, dok ih kosovski problem ne interesuje mnogo i puštaju da se stvari odvijaju kao i do sada, jer očekuju da će Srbija na kraju da prihvati sve što se od nje traži u oba slučaja. Zapad ne želi rešavanje ovih problema već da se Srbiju natera da što pre prihvati stanje koje su oni stvorili – da prizna Kosovo i time prestane da postoji kao faktor zabrinutosti na Balkanu – kaže Jovanović.

On ističe da za opstrukciju nastavka dijaloga sa Beogradom ne može da okrivi Prištinu jer je Kurti samo izvođač radova, a nalagodavci se nalaze na drugim stranama i normalno je da tolerišu takvo ponašanje kosovskih Albanaca.

– Tu pre svega mislim na Vašington, ali i London i Berlin su tu da pomognu i imenovanje specijalnih izaslanika za ovaj region je zato važno jer njima dugoročno vreme ne ide u prilog – dodaje Jovanović.

Ipak, ovaj iskusni diplomata ne očekuje da će pregovori Beograda i Prištine dobiti na ubrzanju, jer, kako kaže, to sada ne odgovora Zapadu.

– Postoji velika razlika u tome zašto se pristupa dijalogu. Dok Beograd želi da rešava konkretne životne probleme i da razgovor bude posvećen poboljšanju života i rešavanju praktičnih pitanja oko kontakata i saradnje nas i Prištine, Zapad to ne interesuje, kao ni Prištinu. Za njih se dijalog vodi samo kao nešto što će dovesti do uzajamnog priznanja – zaključuje Vladislav Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here