EPA-EFE

Posle dve godine od početka pandemije, Zapadna Australija ne zna kada će biti otvorena za ostatak sveta. Naime, državni plan je bio da se granice otvore 5. februara, međutim, ideja je odbačena, s tim da nema jasnih naznaka kada će se “ujediniti“ sa ostatkom zemlje.

Krajem 2021, premijer Zapadne Australije, Mark Mekgoven je najavio da razmatra ponovno otvaranje granice za međudržavne i međunarodne putnike 5. februara. Tom prilikom, opisao je datum kao “zacrtan“.

Navedeno je da Zapadna Australija mora da dostigne stopu vakcinacije od 90 starijih od 12 godina, i država je vrlo blizu dostizanja cilja.

Međutim, na vanrednoj konferenciji za novinare, nepunih dve nedelje pre roka, premijer Mekgoven je odustao od plana, insistirajući da bi bilo nepromišljeno i neodgovorno da nastave s idejom otvaranja.

Prema njegovim rečima, za sve je kriv omikron, koji je potpuno preokrenuo pretpostavke na kojima je Zapadna Australija zasnivala plan ponovnog otvaranja.

Premijer je zabrinut da dve doze vakcine nude ograničenu zaštitu od omikrona, insistiraju
i da je potrebno više vremena, kako bi se povećao broj ljudi koji su zaštićeni i trećom dozom, da se vakciniše više dece, te da se gleda i uči iz naleta kovida koji doživljavaju druge države.

Mekgoven je istakao da mu “poplava“ novih slučajeva obolelih i izuzetno brz rast broja hospitalizovanih nije ostavilo drugog izbora osim da promeni zacrtani kurs.

To praktično znači da zabrana putovanja u Zapadnu Australiju ostaju i posle 5. februara. Doduše, pravila neće biti tako ekstremna kao sada.

Naime, moći će da se putuje ukoliko su u pitanju bolest i smrt bliskih srodnika, a državljanima će biti omogućen povratak kući. Ove mogućnosti trenutno ne postoje.
Međutim, i dalje ostaje čvrsta granica, što znači da niko neće moći da uđe u Zapadnu Australiju bez ubedljivog razloga. Pored toga, postojaće veoma stroga ograničenja za one kojima je dozvoljen ulazak, uključujući 14 dana obavezne samoizolacije, redovno PCR testiranje i trostruka vakcinacija.

Ono što je trenutno nepoznato, jeste šta je potrebno da se desi da bi se granice države konačno otvorile. Premijer je rekao da želi da postigne stopu primljene treće doze iznad najmanje 80 odsto, možda i 90 odsto.

– Ono što ćemo da uradimo je da razmotrimo situaciju tokom februara i posmatramo šta se dešava na istoku. Zatim ćemo da utvrdimo koji je najbolji pristup za Zapadnu Australiju – istakao je Mekgoven.

Jedno od pitanja koje se postavlja, jeste da li bi zdravstveni sistem Zapadne Australije izdržao veliki broj obolelih od kovida.

Državne bolnice su bile pod ogromnim pritiskom čak i bez korona-pacijenata, a pojedine grupe medicinskog lobija smatraju da je jasno da će se sistem srušiti, ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih.

Kritičari ukazuju na činjenicu da je Zapadna Australija imala dve godine da se pripremi i za takvu situaciju u zdravstvu, tako da je ostalo malo izgovora da država bude nespremna.

Ko može da uđe?

Vlada je najavila da će povratnicima sa jakim, nedavnim vezama ili porodicom u Zapadnoj Australiji biti dozvoljen ulazak u državu nakon 5. februara.
Pored njih u državu će od 5. februara moći da uđu građani:
– iz razloga saosećanja, uključujući sahrane i palijativno zbrinjavanje ili posete smrtno bolesnim,
– radi hitnog ili neophodnog medicinskog lečenja,
– iz razloga nacionalne ili državne bezbednosti,
– sa određenim veštinama,
– savezni i državni zvaničnici, članovi parlamenta i diplomate,
– iz drugih vanrednih okolnosti koje odobri glavni zdravstveni službenik ili policijski komesar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here