pixabay.com

Ambasadori nekolicine zemalja sa ambasadorom SAD sastaju se jednom nedeljno u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini i praktično čine paralelnu vlast u senci. Da oni ne bi potpuno razvlastili Srpsku, RS će na svojoj teritoriji, razvlastiti njih jednako kao što je prethodno i Šmita, kaže doktor političkih nauka Nenad Kecmanović.

Izjavu ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH, koji su poručili da očekuju od svih lidera u BiH da „odbace retoriku destabilizacije i podele“, ambasada Ruske Federacije u Sarajevu stavila je ad akta objašnjavajući da ovu izjavu, s obzirom da ne odražava stavove cele međunarodne zajednice, treba ignorisati.

Istovremeno, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će Republika Srpska ostati istrajna u nameri da Srpska vrati ustavne nadležnosti, a ukoliko se realizuju pretnje sankcijama poručio je da Srpska neće ostati bez investicija jer one dolaze iz Rusije i Kine. Dodik je rekao da iz EU za sebe kažu da su veliki donatori, dok on smatra da su – veliki usisivač.

Analizirajući ovaj novi politički sudar velikih sila u BiH, Nenad Kecmanović u razgovoru za Sputnjik kaže da Zapad od pada Berlinskog zida ovo područje tretira kao svoj zabran, pa nije žurio sa evroatlantskim integracijama.

Srbi neće u NATO, a u EU nam ne daju, pa su se, kaže, na „zapušteni teren“ vratili Rusi, došli Kinezi, Turci.

Investicije koje Dodik pominje u kontekstu „zapadnih sankcija“ su, po mišljenju Kecmanovića, sasvim realne i to ne samo iz Rusije i Kine, nego i Turske i nekih bliskoistočnih zemalja koje imaju interes za investicije u Srpsku. Ima ga, naglašava, pogotovo Srbija koja je već sa Srpskom zakopala kamen temeljac za tri hidroelektrane na Drini koje u periodu energetske krize imaju kapitalan značaj.

– Ogranak rusko-turskog, južnog ili sad Balkanskog gasnog toka ulazi u Srpsku. Kineski put svile prolazi kroz Srbiju nadomak Srpske. Sa takvom saobraćajnom i energetskom infrastrukturom Srpska postaje ekonomski privlačna za sve investitore jer biznis se ne osvrće na političke predrasude koje se nameću s one strane Atlantika. Videli smo kako je Severni tok 2” uprkos njima ipak završen – komentariše Kecmanović pretnje zapadnim embargom.

Zabrinuti Vašington upozorava na kineski uticaj

A kada „zabrinuti“ Vašington upozorava da „zemlje Zapadnog Balkana treba da prepoznaju sve veći uticaj Kine i razviju kontraobaveštajnu strategiju“, on, kaže Kecmanović, misli ne samo na Srbiju koja je neutralna, nego i na Srpsku koja je u tome sledi.

– Što se tiče navodno loših kineskih aktivnosti, koje Vašington spominje, Srbi uopšte nemaju takvo iskustvo, nego naprotiv. To vam je tzv. silogizam: uzmete pogrešnu premisu da je uticaj Kine kao i Rusije apriori, zdravo za gotovo, maligan, pa onda iz toga ispada logičan zaključak da od njih treba da se štitimo. Kina posluje bez političkih uslovljavanja te uprkos rastućoj snazi, po nekima već najvećoj, ne pokazuje ambicije za globalnom dominacijom.

Ulogu, pak, Nemačke u celom zamešateljstvu oko „rešavanja pitanja“ Republike Srpske, Kecmanović smatra komplikovanom.

– U lansiranju Kristijana Šmita za visokog predstavnika oni su videli šansu da preuzmu evropsko dvorište od direktnog mešanja Amerikanaca i potvrde svoje lidersto u EU.

O tome u kojoj meri se odnosi velikih sila menjaju a na štetu ideje o unitarnoj Bosni, Kecmanović kaže u velikoj, podsećajući da je Izetbegović odbio Dodikovu platformu za direktne razgovore predstavnika tri strane o budućnosti BiH, bez inostranih posrednika.
„To je podrazumijevalo i mogućnost dogovora ali i mogućnost mirnog razlaza. Sada, pak, Izetbegović traži susret sa Dodikom u četiri oka“.

Podsetimo da su predstavnici vlasti Republike Srpske i političkih partija koji čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske preneli na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica Saveta za sprovođenje mira u BiH da će Srpska bez oklijevanja nastaviti sa svojim aktivnostima u vezi sa ustavnim ponašanjem.

Tačnije, da će RS preduzeti mere da joj se vrate ustavne nadležnosti i da će u narednih nekoliko dana zakazati sednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će povući ranije date saglasnosti za reformu vojske, Visokog sudskog i tužilačkog saveta, fiskalnog sistema i za uspostavljanje direkcije za indirektne poreze.

PIK da pozove umesto da ignoriše ruskog ambasadora

Na pitanje kakav bi odgovor Saveta za sprovođenje mogao da usledi ukoliko Republika Srpska održi obećanje i proglasi nevažećim 140 zakona koje je BiH nametnuo visoki predstavnik, Kecmanović kaže da nema ideju šta bi praktično mogli da učine sem da izdaju neko oštro saopštenje.

– PIK je samo jedna od brojnih nedejtonskih ili antidejtonskih tvorevina, koje je sebi prigrabilo važnu ulogu. Po izvornom Dejtonu, visoki „predstavnik treba da pomaže, ohrabruje, konsultuje domaću, demokratski izabranu vlast u inplementaciji sporazuma. Otkako je visoki predstavnik na volšeban način dobio bonska ovlašćenja i tako postao diktator“.

Jedino konstruktivno što bi PIK mogao da učini jeste da ruskog amabasadora, koga su zadnje vreme ignorisali, zamole da posreduje u razgovorima sa Dodikom, smatra Kecmanović, dodajući da su ambasadori u Sarajevu ipak samo jedan sporedan diplomatski ogranak spoljnopolitičkog uticaja svojih zemlja.

– Njihove kolege iz netransparentnih specijalnih službi ići će na to da sruše Dodika na ulici prije nego što bude ponovo izabran dogodine u ovo doba. Vučić reče da to spremaju za proljeće, ali priprema terena je već u toku. Vidite da ga, sarajevski, nažalost i neki iz opozicije spolja sponzorisani mediji predstavljaju ne samo kriminalcem nego društveno opasnim i sumanitim. Uvežbali su to povodom Trampovog izbora za drugi mandat – kaže Kecmanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here