EPA-EFE
Vladimir Putin

Tokom govora na Paradi pobede u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin se oštro osvrnuo na nacističke ideje koje su, kako je sa žaljenjem izjavio ruski lider, i u savremenom svetu popularne kod nekih grupa ljudi.

Zapadni mediji su reči ruskog lidera shvatili kao prikriveno obraćanje Vašingtonu i Briselu. U njegovoj izjavi da Rusija želi da zaštiti svoje interese neki novinari su videli “upozorenje” rivalima Moskve.

Između ostalog, “El Periodiko” piše o militarističkom raspoloženju Rusije.

“Vladimir Putin je ‘u oblandi’ optužio SAD i EU za pokušaj revizije istorije i preporod ideološke izuzetnosti. Lider Kremlja je upozorio svoje političke rivale da će Rusija čvrsto braniti svoje nacionalne interese”, napisao je novinar.

Vladimir Putin je zaista govorio o preporodu nacističke ideologije i pokušajima da se revidira istorija od strane “ostataka kaznenih odreda”. Ipak, ni sam ruski lider, niti njegov portparol Dmitrij Peskov nisu pomenuli SAD niti bilo koju državu EU. U Kremlju, naprotiv, podržali su želju Evropljana da se bore protiv neonacizma – na primer, u Ukrajini i baltičkim državama.

“Zaoštravanje između Moskve i Zapada”

Agencija Rojters je takođe skrenulo pažnju na dan pobede. Paradu u Moskvi su nazvali “demonstracijom grube vojne sile u pozadini napetosti u odnosima sa Zapadom”.

Osim toga, u tekstu o prazniku su dodali i informacije o “diplomatskom sporu” između Rusije i EU, kao i o uzajamnom proterivanju diplomata iz Moskve i Vašingtona.

Za međunarodnu agenciju AP je najznačajnije u današnjem događaju izjava Putina o preporodu nacizma, dok je za AFP izjava ruskog lidera o zaštiti interesa države.

“Vreme je da se izvuku pouke”

Kineska državna agencija Sinhua nazvala je paradu Pobede dobrim podsećanjem na užase rata i vrednost mira.

“Obeležavanje Dana pobede je potrebno, ne samo kako bi se čestitalo herojima i proslavila velika pobeda, već i da se podsetimo na posleratni svetski poredak koji treba štititi, kako od vrućih tako i od hladnih ratova”, navodi se u komentaru agencije.

Novinari smatraju da treba podsetiti na “pouke istorije” koje stanovnici svih država sveta treba da usvoje.

1 KOMENTAR

 1. NE MOZES TI NISTA DA NAPRAVIS NA SILU PA TI PARADIRAO KOLIKO GOD HOCES.DANS JE DRUGACIJI SVIJET I MALE ZEMLJE POSJEDUJU ATOMSKU BOMBU TO TI VRLO DOBRO ZNAS.A STO SE TICE FASIZMA TA KNJIGA JE DAVNO ZATVORENA JER NIJE MOGUCE PONOVITI ISTU.

  • Vrlo zanimljivo , jedino sto nerazumem Jel ti drago da fasisti popede I vode svet
   To je sustina parade a ne putin
   Bilo bi dobro da Se svuda u slobodnim zemljama vide parade koje podsecaju na najvece zlo ili „steta“ sto to zlo nije pobedilo !
   Ili bi neko da ponovo pokrene zlo Pa smeta „opomena“
   Bog je sa rusijom i svim slobodnim zemljama!

  • vlado di si nema te dugo ovde, sigurno su ti bila puna usta od klecanja pa si morao isprazniti da bi opet neki nebulozni komentar stavio, ajde nabroj za Putina te male zemlje sto imaju atomske 🤣🤣..
   Ti i te male zemlje mozete zajedno da jedete 💩 sa pozdravom iz Rusije i da se najedete siti da bi moglinbistrije razmisljati.
   Sada vlado ponovo pod stol i na ispiranje kod svojih zapadnih nato kolega.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime