EPA-EFE/Russian defence Ministry

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski našao se u pat poziciji zbog mogućeg smanjenja pomoći od SAD, napisao je istoričar Hal Brends u tekstu za Blumberg.

– To će, u najgorem slučaju, povući sa sobom postepeno predavanje pozicija, a Kijev će morati da traži mir pod nepovoljnim uslovima – naveo je istoričar.

U tekstu se napominje da druge zapadne države pokušavaju da popune deficit u američkoj pomoći, ali da čak i ako budu izdvojile više novca za Ukrajinu, one jednostavno nemaju arsenal da bi snabdevale Kijev svim što mu je neophodno do 2025. godine.

– U sukobu u kojem najveći značaj ima artiljerija, nedostatak tih resursa odražava se na najneposredniji način na liniji fronta – zaključuje autor.

Krajem prošle sedmice Kongres SAD je usaglasio privremeni budžet, u koji nije uključena finansijska podrška Ukrajini. Prošle subote istekao je rok važenja Zakona o lizingu za Oružane snage Ukrajine.

Na sajtu Čikaškog saveta za globalna pitanja u sredu su objavljeni rezultati ankete, prema kojoj je gotovo 50 odsto Amerikanaca priznalo da se pomoć od 43 milijarde dolara, koja je do sada izdvojena za Kijev, nije isplatila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here