EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

“Pred Srbijom su dodatni i veliki pritisci zbog rata u Ukrajini i odnosa prema Rusiji, a dosadašnji potezi i politika predsednika Aleksandra Vučića daju dobre šanse da se šteta svede na najmanju”, ocenili su bivši ministar i diplomata Vladislav Jovanović i direktor instituta IFIMES Zijad Bećirović.

Diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je Srbija predmet interesovanja i pritiska sa Zapada još od kraja postojanja bivše Jugoslavije i da taj geopolitički interes nije prestao da postoji, već se samo vrši u drugim formama, a fokusiran je, pre svega, na pitanje Kosova i na stanje u BiH, konkretno na savladavanje ambicija Republike Srpske da se koristi svim pravima po Dejtonskom sporazumu.

Navodeći da je Zapad bio aktivan u poništavanju Jugoslavije sa mape Evrope, i u kontrolisanju i vođenju oružanih sukoba od Slovenije do Kosova, Jovanović kaže da rat u Ukrajini, zbog neizvesnosti dokle će trajati i šta će još da se poveže sa tim ratom, otvara jedan duži prostor za razne vrste pritisaka na Srbiju koji mogu biti unutrašnje i spoljne prirode.

Jovanović: Stari pritisci u novom pakovanju

– Neki od tih pritisaka su manje više poznati, jer su pokušavani već više godina. Ali, mogu da se pojave i novi u vezi sa sadašnjim totalnim ekonomskim ratom koji Zapad vodi protiv Rusije. Ambicija je da se u taj rat, neposredno ili posredno, angažuju i druge zemlje, pre svega one u Evropi koje su još ostale po strani, što se tiče uvođenja sankcija Rusiji. Ukoliko je to i koliko god je to moguće u datim realnim okolnostima – kaže Jovanović.

On smatra da je Srbija svojom politikom nezavisnosti i vojne neutralnosti i elastičnim i dovoljno zaštitničkim stavovima, koje je do sada zauzimala u vezi sa ukrajinskom krizom, ostala po strani, obezbedila određeni moralni i politički prestiž u očima nekih evropskih, a još više vanevropskih zemalja.

– Ali, to bode oči zapadnim stratezima koji ne vole da vide nijedno ostrvo ili ostrvce u Evropi, koje poslušno ne sledi njihovu politiku prema Rusiji. Oni bi voleli što skorije da vide Srbiju postrojenu prema Zapadu, ako ne odmah, onda u relativno skorijem vremenu, etapno se prilagođavajući strategiji i ciljevima Zapada. To su želje i ciljevi. Drugo je pitanje da li su i koliko ostvarivi. Srbija je do sada pokazala da ima posvećenost, dovoljnu vitalnost i razrađenu političku sposobnost da se nosi i relativno uspešno suprotstavlja takvim pritiscima – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u prilog Srbiji najviše ide to što Zapad zna da bi svaki prekomerni pritisak mogao da bude kontraproduktivan.

I to, dodaje Jovanović, Srbiji daje jedan mali, ali dovoljan manevarski prostor da se i dalje bori i relativno uspešno izbori protiv takvih pritisaka.

– Drugi potezi koji mogu Srbiji bočno da se zadaju, a ne samo direktno iz Brisela i Vašingtona, u vezi sa ekonomskim sankcijama Rusiji je zaoštravanje pozicije Zapada prema Republici Srpskoj i pojačavanje vojnog prisustva NATO u BiH. Tu može da se proizvede neka praktična adaptacija Dejtonskog sporazuma na sadašnje aktuelne potrebe Zapada u BiH. To bi položaj Srbije prema BiH učinilo posebno osetljivim jer bi najveća žrtva pojačavanja zapadnog pritiska u BiH bila suština autonomije Republike Srpske i bacanje izazova Srbiji kako da se prema tome postavi – smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, drugi, veoma osetljiv udarac bi već tradicionalno došao sa Kosova.

– Iz naše južne pokrajine koja je sada pod vlašću NATO, iako pod formalnim protektoratom UN. Prištinska vlada dirigovana od Zapada neprekidno izaziva Srbiju i provocira je, kako bi je naterala na krajnji ustupak koji Zapad od Srbije očekuje, a to je da konačno digne ruke od svoje južne pokrajine kako bi bila pošteđena. To su izvori mogućih pritisaka, pretnji i iznudica koje bi Zapad u narednom periodu, kraćem ili dužem, bio spreman da izvede radi izbacivanje Srbije iz ravnoteže i naterivanja na suštinske ustupke – upozorava Jovanović.

Po njegovim rečima, sada se ubrzava tempo, naročito u BiH, pod izgovorom opasnosti koje navodno dolaze od trajanja krize.

– Ali tu je i prava tempirana bomba koja bi mogla da bude najjače sredstvo, a to je nezavisnost Kosova i ucenjivanje Srbije da to prihvati u zamenu za poštedu od težih posledica koje bi mogle nastati – zaključio je Jovanović.

Bećirović: Racionalan pristup Vučića

Direktor Međunarodnog instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović izjavio je povodom pritisaka na Srbiju, da je Srbija stavljena pred teške odluke, ali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zahvaljujući poznavanju međunarodnih odnosa i prijateljskim odnosima sa akterima međunarodne političke scene, uspeo da detektuje opasnosti i pretnje koje stoje pred Srbijom.

On je rekao da je uveren da će Vučić uspeti da proneđe optimalno rešenje u postojećoj i novim situacijama jer je, kako kaže, najvažnije sačuvati državu i sve postignuto.

Na pitanje kako bi ti pritisci i novonastala situacija mogli da se odraze na odnose u regionu, Bećirović kaže da je najvažnije da ne dođe do pogoršanja tih odnosa, a da tome uveliko doprinosi inicijativa “Otvoreni Balkan”, preko koje je napravljen istorijski iskorak ka približavanja Srba i Albanaca.

– U pogledu Kosova predsednik Vučić je promenio paradigmu od pre 10 godina, kada se Srbija nije ništa pitala kada je u pitanju Kosovo. Sada je fokusu paradigma ’ne mogu oni dobiti sve, a mi ništa’, što predstavlja novi kvalitativni pomak – rekao je Bećirović.

On je dodao i da je Vučić uspostavio i odlične odnose sa bošnjačkom zajednicom u Srbiji, pre svega u Sandžaku, kao i da bi taj model mogao da se prenese na Bošnjake u BIH.

Bećirović ističe da ključni međunarodni faktori smatraju, da je važno da u postojećoj konstalaciji odnosa Srbija zadrži vojnu neutralnost, zbog stabilnosti i mira u samoj Srbiji, ali i regionu.

– Srbija politički nije neutralna, jer se nalazi na evropskom putu. Tog kursa se Srbija drži i dobila je pohvale od ključnih međunarodnih aktera. U ovom trenutku potezi koje vuče predsednik Vučić garantuju da će Srbija proći sa što manje štete, čak mislim da može i ojačati svoju poziciju. Očito bi neki u Srbiji hteli, da se politika vodi emocijama, ovde je važno imati pragmatičan i racionalan pristup, u kojem je Srbija uvek na prvom mestu i njeni državni interesi – rekao je Bećirović.

Kada se radi o odnosima Srbije i Rusije, nakon što je Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN Bećirović smatra da Rusija shvata poziciju Srbije, jer “prijatelj treba da razume prijatelja u svim situacijama”.

– Predsednik Vučić vodi se prvenstveno interesima Srbije i verujem, da je spreman sve učiniti da sačuva Srbiji mir, stabilnost, prosperitet i povoljnu međunarodnu poziciju. Srbija se nalazi u dosada neviđenom usponu na svim poljima i niko nema pravo da to ugrozi – rekao je Bećirović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here