EPA
Policija na mestu incidenta u Tokiju

Jedan muškarac juče se zapalio u blizini sedišta japanske vlade, u znak protesta zbog odluke vlasti da 27. septembra organizuje državnu sahranu bivšem premijeru Šinzu Abeu, koji je ubijen ranije ove godine, prenosi Rojters.

Muškarac je prebačen u bolnicu sa opekotinama po celom telu, a povređen je i policajac koji je pokušao da mu pomogne i ugasi vatru.

U njegovoj blizini je pronađeno pismo koje se odnosi na Abeovu državnu sahranu, u kome je naveo: “Snažno se protivim tome”,  prenosi Tanjug.

Policija nije želela da komentariše incident koji se dogodio na Abeov 68. rođendan, navodi britanska agencija. Abe, japanski premijer sa najdužim stažom, koji je podneo ostavku 2020. godine zbog lošeg zdravlja, ubijen je iz vatrenog oružja na predizbornom skupu 8. jula.

Njegova državna sahrana, na kojoj će učestvovati oko 6.000 ljudi iz Japana i inostranstva, zakazana je za 27. septembar. Protivljenje ovom događaju raste u javnosti zbog veze između vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), čiji je Abe bio uticajan član, i kontroverzne Unfikacione crkve, a koje su otkrivene nakon njegovog ubistva, navodi Rojters.

Osumnjičeni za Abeovu smrt izjavio je da je crkva odgovorna za bankrot njegove majke i da smatra da je bivši premijer to podržao.

Saznanja o vezama sa Unifikacionom crkvom, poznatom i kao Munova sekta, osnovanoj u Južnoj Koreji 1950-ih, prerasle su u veliki problem za sadašnjeg japanskog premijera Fumija Kišidu i LDP otkako su se pojavila nakon Abeovog ubistva, prenosi Rojters.

LDP je ranije ovog meseca saopštio da je istraživanje pokazalo da je skoro polovina od 379 poslanika LDP-a imala nekakav oblik povezanosti sa crkvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here